Huawei P40: nieuws, specs, geruchten en releasedatum

Voor Huawei was 2019 een moeilijk jaar. Het Chinese bedrijf bracht opnieuw enkele uitstekende smartphones op de markt, maar kreeg ook een klap door de Amerikaanse ban die ervoor zorgt dat Google-applicaties niet meer beschikbaar zijn op hun toestellen. In 2020 lijken ze echter vastbesloten om terug te vechten en dat moet onder andere gebeuren met de Huawei P40 en P40 Pro.

In het nieuws: Huawei presenteert op 26 maart in Parijs zijn nieuwe flagship smartphones, de Huawei P40 en Huawei P40 Pro. Door het coronavirus is de livepresentatie wel vervangen door een virtueel event. Op officiële informatie over de nieuwe toestellen is het dus nog even wachten, maar er zijn al heel wat hardnekkige geruchten, die we hier op een rij zetten.

De details: De Huawei P40-reeks wordt, na de P30 van vorig jaar, de tweede flagship-reeks van het Chinese merk sinds de Amerikaanse ban. De afwezigheid van Google-applicaties op die toestellen is ongetwijfeld een dealbreaker voor veel potentiële kopers. Toch lijkt Huawei opnieuw zeer goede smartphones af te leveren. De focus ligt daarbij nadrukkelijk op de camera.

 • De Huawei P40 Pro zou in totaal maar liefst zeven camera’s bevatten. Het gaat hierbij om twee selfiecamera’s vooraan en vijf camera’s achteraan.
 • De Huawei P40 moet het doen met twee camera’s minder achteraan.
 • De hoofdcamera van de P40 Pro zou, volgens de geruchten, voorzien zijn van een 52MP Sony IMX700 sensor. Dat is minder megapixels dan concurrent Samsung heeft op zijn S20 Ultra. Grotere pixels moeten dat verschil compenseren.
 • De P40 Pro zorgt volgens betrouwbare bronnen voor een unicum door als eerst smartphone 10x optische zoom te integreren.
 • De twee camera’s vooraan zitten volgens gelekte renders zowel bij de P40 als de P40 Pro links bovenaan naast elkaar verwerkt in het scherm.
 • Beide modellen lijken compatibel te zijn met 5G. Al kan het ook dat er een versie met 4G en een versie met 5G op de markt komt.
 • De P40-reeks zou beschikbaar zijn in vijf kleuren: Black, Ice White, Deep Sea Blue, Silver Frost en Blush Gold.

Wat met Google-apps? Los van alle veelbelovende specs blijft de belangrijkste vraag voor de toekomst van Huawei in Europa hoe het zit met Google-applicaties en eventuele alternatieven op hun toestellen.

 • Sinds Donald Trump het bedrijf op de zwarte lijst heeft gezet, mag Huawei geen Google Play Services meer op zijn toestellen plaatsen. Daardoor kan je op hun smartphones onder andere geen Gmail, Google Play, Google Maps en YouTube meer gebruiken.
 • Google vroeg enkele weken geleden een uitzondering aan bij de Amerikaanse regering om opnieuw met Huawei te mogen samenwerken. Voorlopig is daarover nog niets beslist.
 • Momenteel zijn de nieuwere modellen van Huawei voorzien van een open-source versie van Android. Op de achtergrond ontwikkelt het met HarmonyOS zijn eigen besturingssysteem.
 • Ondertussen lanceerde Huawei zijn eigen app store: AppGallery. Het aanbod is op dit moment vrij beperkt, maar groeit snel.
 • Volgens Reuters wil Huawei met Xiaomi, Oppo en Vivo drie andere Chinese smartphoneproducenten betrekken bij hun plan om een concurrent te maken voor de Google Play Store. Deze vier bedrijven hebben samen 40 procent van de wereldwijde smartphonemarkt in handen. Het project kreeg de naam Global Developer Service Alliance (GDSA).
8AM Geek
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20