Huawei heeft in het tweede kwartaal 38 procent minder omzet geboekt. Dat blijkt uit de vrijdag bekendgemaakte resultaten van de Chinese telecomgigant. Dat is te wijten aan de handelssancties van de Verenigde Staten.
Het concern uit de zuidelijke stad Shenzhen staat in het middelpunt van een intense rivaliteit op technologisch vlak tussen China en de VS, die het bedrijf verdenken van mogelijke spionage voor Peking.
De voormalige regering-Trump heeft Huawei op de zwarte lijst gezet en Amerikaanse bedrijven verboden om het bedrijf gevoelige technologie, waaronder microprocessoren, te verkopen. De Chinese groep ziet zich ook afgesneden van Google-besturingssysteem Android, dat in zijn smartphones wordt gebruikt.
De huidige regering-Biden heeft het beleid van de VS ten aanzien van Huawei niet gewijzigd.
Tegen die achtergrond kondigde de Chinese groep vrijdag een omzet aan van 320,4 miljard yuan (42 miljard euro) voor de eerste jaarhelft, een daling van 29 procent op jaarbasis. De winstmarge bedroeg 9,8 procent, volgens een verklaring van het bedrijf, dat geen financiële resultaten voor de periode verstrekte.
De resultaten van het eerste kwartaal buiten beschouwing gelaten, bedroegen de inkomsten over het tweede kwartaal 168,2 miljard yuan (22 miljard euro), een daling met 38 procent jaar op jaar.
De divisie consumentenproducten, waartoe de mobiele telefoons behoren, zag de omzet met 47 procent dalen tot 135,7 miljard yuan. Amerikaanse sancties hebben Huawei gedwongen zich strategisch te heroriënteren op sectoren als software, bedrijfscomputers en slimme auto’s.
Grootste smartphonefabrikant ter wereld
Begin 2020 was Huawei de grootste smartphonefabrikant ter wereld geworden. Door de Amerikaanse sancties behoort het volgens onderzoeksbureau Canalys wereld wijd niet langer tot de top vijf in deze sector, ook niet in China, waar het de markt lange tijd heeft gedomineerd.
Huawei, de grootste fabrikant ter wereld van apparatuur voor 5G wordt in zijn ontwikkeling ook gehinderd door druk van de Verenigde Staten, die proberen hun bondgenoten ervan te overtuigen het Chinese concern niet toe te laten op die markt.