Huawei: haalt Trump opnieuw het paard van Troje binnen?

De globale aandelenbeurzen breken maandag nieuwe records als gevolg van de aangekondigde staakt-het-vuren in de Chinees-Amerikaanse handelsoorlog. Zo mogen Amerikaanse bedrijven opnieuw zakendoen met het Chinese techconcern Huawei. Maar het moeilijkste moet nu nog komen. Ten eerste de hardliners in beide kampen kalmeren en ten tweede aan de wereld duidelijk maken wat de wapenstilstand juist inhoudt.

De Amerikaanse president Trump besliste het voorbij weekeinde om de invoertarieven voor Chinese producten voorlopig niet te verhogen. China start in ruil daarvoor met de onmiddellijke aankoop van grote hoeveelheden Amerikaanse landbouwproducten. Tevens wordt het verbod op handel met het Chinese techconcern Huawei versoepeld. Dat laat Amerikaanse bedrijven toe opnieuw zaken te doen met dat bedrijf. Volgens de president kunnen Amerikaanse bedrijven als Google, Qualcomm en andere opnieuw materiaal aan Huawei verkopen. Voor zover er zich geen gevaar stelt voor de nationale veiligheid van de VS. Trump voldoet op die manier naar eigen zeggen aan een vraag van de Amerikaanse techbedrijven en van Xi Jinping

“Chinese fabrikanten delen niet onze normen en waarden”

In februari had FBI-topman Chris Wray het Senate Intelligence Committee geïnformeerd ”enorm bezorgd” te zijn over smartphones in de Amerikaanse telecomnetwerken van Chinese fabrikanten “die niet onze normen en waarden delen”. De directeurs van onder meer de FBI, de CIA en de NSA stelden op  de zitting van de parlementaire commissie in de Amerikaanse Senaat dat Amerikaanse burgers geen producten en diensten van Huawei zouden moeten gebruiken. Ze insinueerden dat Huawei samenwerkt met de Chinese inlichtingendiensten. In mei kondigde Trump dan een verbod voor Amerikaanse bedrijven aan om nog met Huawei samen te werken.

“Een catastrofale vergissing’

Ren Zhengfei, de CEO van Huawei, krijgt nu van Trump wat respijt. Vorige maand meldde hij dat de ban zijn bedrijf zo’n 30 miljard dollar (26,5 miljard euro) in verloren omzet zou kosten.

Niet iedereen verheugt zich over de versoepeling van de ban. Republikeins senator Marco Rubio had het in een tweet over ‘een catastrofale vergissing’. “Niemand zal de VS ooit nog serieus nemen”, schreef de voormalige kandidaat, die in 2016 tegen Trump streed voor de Republikeinse presidentsnominatie. “Het Amerikaanse Congres zal trachten deze versoepeling ongedaan te maken.”

Ook de Republikeinse senator Lindsay Graham, die in 99% van de gevallen Trump verdedigt, had het over een duidelijke toegeving. Republikeins senator John Barrasso ging nog een stap verder. Hij vergeleek Huawei met ‘een Trojaans paard dat klaar is om ons nog meer informatie te ontfutselen’.

Larry Kudlow , de economisch adviseur van Trump, probeerde op de zondagse talkshows critici ervan te overtuigen dat Trump geen toegevingen deed op vlak van nationale veiligheid. “Huawei blijft op onze zwarte lijst”, zei Kudlow. “Van een algemene amnestie is geen sprake.”

Het precedent ZTE

Toch lijkt Trumps vergelijkbaar met wat hij in 2017 met het Chinese ZTE deed. ZTE kreeg toen sancties opgelegd omdat het illegaal goederen leverde aan Iran en Noord-Korea. Een handelsverbod maakte het toen voor ZTE praktisch onmogelijk zijn telefoons nog te maken. Die toestellen draaiden namelijk op het Amerikaanse besturingssysteem Android en gebruikten chips van het Amerikaanse Qualcomm. Maar in ruil voor een boete van 1,4 miljard dollar en de instemming om een aantal posities in het management van het bedrijf te wijzigen, maakte Trump toen de sancties ongedaan.

Maar een andere constante in de goednieuwsshows die op de ontmoetingen tussen Xi en Trump volgen, is dat de onderhandelingen daarna in het slop raken. Dat gebeurde in 2017 na meetings in Mar-a-Lago en Beijing en in 2018 na de ontmoeting in Buenos Aires.

Wat nu staat te gebeuren weet niemand

Wat nu staat te gebeuren blijft een open vraag. Het Witte Huis heeft nog steeds geen details over de nieuwe overeenkomst vrijgegeven. Maar het lijkt er sterk op dat Trump met zijn verklaring vooral de aandelenbeurzen op recordhoogte wil houden. Voor Trump is de stand van de aandelenbeurzen de beste indicator van de economische gezondheid van een land. Iets wat maandag dus bevestigd wordt. Die aandelenbeurzen zijn ook niet langer afhankelijk van bedrijfsresultaten. Ze focussen zich nu volledig op renteverminderingen die de FED snel zou moeten aankondigen. Vraag blijft waarom de Amerikaanse centrale bank de rente zou moeten verlagen op een moment waarop de beurzen op recordhoogte staan, de werkloosheid in de VS op recordlaagte noteert en de economie naar Trumps zeggen blaakt van gezondheid?

Meer