“Apocalyptische waarschuwingen zijn altijd verkeerd”: HSBC schorst topman na opmerkingen over klimaatverandering

Grootbank HSBC heeft een van z’n directeurs geschorst in afwachting van een intern onderzoek. De man in kwestie, het hoofd van de afdeling vermogensbeheer, had op een conferentie in Londen verschillende opmerkingen gemaakt over klimaatverandering, die kritiek opleverden van klimaatactivisten.

Stuart Kirk, de geschorste directeur, zei dat beleggers zich eigenlijk geen zorgen over de opwarming van de aarde hoeven te maken. Bankiers en beleidsmakers zouden de financiële risico’s ervan overdrijven. Dat meldden verschillende financiële media – de Financial Times op kop – zondag.

“Wat maakt het uit als Miami over 100 jaar zes meter onder water staat?”

  • “Ongefundeerde, schrille, partijdige, egoïstische, apocalyptische waarschuwingen zijn ALTIJD verkeerd”, stond op één van Kirks dia’s voor een presentatie getiteld ‘Why investors need not worry about climate risk’, die hij op de ‘Moral Money’-conferentie van de Financial Times hield.
  • Hij vergeleek door klimaatverandering veroorzaakte problemen met de hype rond de millenniumbug.
  • Ook zei hij dat er altijd wel “een of andere mafkees” is om hem te vertellen dat het “einde van de wereld” nabij is.
  • Verder klonk het: “Wat maakt het uit als Miami over 100 jaar zes meter onder water staat?” En: “Amsterdam staat al tijden zes meter onder water en dat is een heel mooi plaatsje. Wij zullen het wel aankunnen.”
  • Hij stelde het niet oneens te zijn met de klimaatwetenschap, maar dat mensen goed zijn in overleven en het zich aanpassen aan moeilijke tijden.

“Niet het standpunt van het bedrijf”

De opmerkingen vertegenwoordigen niet de standpunten van het bedrijf. Dat vertelde Nicolas Moreau, CEO van HSBC Asset Management, aan het persbureau Reuters via een woordvoerder.

Maar het “thema en de inhoud” van de toespraak waren al maanden voor de conferentie intern goedgekeurd, en de presentatie was al vóór de conferentie bekendgemaakt. Bovendien sponsorde HSBC de conferentie en was de bank een strategische partner, voegt het financiële medium Fortune eraan toe.

Musk vs. ESG

Voorts wierp Kirk op dat zijn bank te veel tijd besteedt aan ESG (Environmental, Social & Governance: de afkorting voor zuinig energieverbruik, goede werkomstandigheden en fair ondernemingsbestuur).

De scepsis die Kirk op zijn presentatie verwoordde doet wat denken aan de recente kritiek van techmiljardair Elon Musk, CEO van elektrische wagenfabrikant Tesla, op ESG-beleggen. De rijkste mens ter wereld begon vorige week furieus te tweeten nadat kredietbeoordelaar S&P Tesla uit zijn ESG-index keilde. S&P deed dat onder meer wegens “het ontbreken van een lage-CO2-strategie” en berichten over racisme en slechte werkomstandigheden in de Tesla-fabriek in Fremont, Californië.

Na de bekendmaking van de herziene index noemde Musk ESG “bedrog”, en merkte op dat “nepstrijders voor sociale rechtvaardigheid” zich via die issue “hebben bewapend”. Voorts zei hij dat S&P Global Ratings “hun integriteit” had verloren, aangezien een bedrijf als Exxon Mobil (een fossiele brandstof-gigant) in hun index hoge toppen scheert.

(am)

Meer