​Hotel Astoria Brussel: Maltese eigenaar investeert in totaal 24 miljoen euro in het prestigeproject

De Maltese luxehotelgroep Corinthia Hotels telt nog eens 15 miljoen euro extra neer voor de renovatiewerken van het Brusselse Astoria-hotel. Corinthia had eerder Hotel Astoria overgenomen met de bedoeling het om te vormen tot “het toonaangevende luxehotel” van onze hoofdstad. Voor die verwezenlijking hebben de Maltezen in totaal zo’n 24 miljoen euro veil.

De extra kapitaalinjectie wordt gemeld door de website De Rijkste Belgen.

In 2016 raakte bekend dat Corinthia, in handen van de familie Pisani, het hotel ging overnemen. Het ‘Corinthia Grand Hotel Astoria’ moet 121 kamers en suites omvatten, evenals uitgebreide banket-, diner- en spafaciliteiten.

Intussen zijn de renovatiewerken volop bezig. De kosten zouden oplopen tot 80 miljoen euro, waarvan het Brusselse Gewest 2,7 miljoen euro bijdraagt. Eind 2023 zouden de eerste gasten moeten ontvangen worden. Het Astoria-hotel moet dan (weer) één van de meest mondaine Brusselse etablissementen zijn.

Churchill

Het hotel, dat op een toplocatie aan de Koningsstraat in het hart van de stad ligt, stond jarenlang leeg. Het werd in 1909 gebouwd op verzoek van Koning Leopold II voor de internationale tentoonstelling van Brussel in 1910, en genoot de reputatie een van de beste luxehotels ter wereld te zijn.

Zo heeft het in de loop van zijn geschiedenis een aantal bijzondere gasten mogen verwelkomen, waaronder wereldleiders als de voormalige Britse premier Sir Winston Churchill en de voormalige Amerikaanse president Dwight D. Eisenhower. Ook gerenommeerde artiesten als Salvador Dalí en Andy Warhol namen er hun intrek.

Corinthia is vastbesloten het logement in zijn oude glorie te herstellen. “Wij hebben een ongeëvenaarde reputatie opgebouwd met het restaureren van gebouwen van historische waarde en deze om te toveren in luxe hotels”, aldus Alfred Pisani, voorzitter van Corinthia: “Het Corinthia Grand Hotel Astoria zal daarop geen uitzondering vormen.”

“We willen van dit hotel het beste in Brussel maken – met dezelfde passie en aandacht voor detail als we hebben gedaan bij onze hotelherontwikkelingen in Londen, Boedapest, Sint-Petersburg en andere grote steden”, klonk het nog tegenover de Times of Malta. “We hebben het volste vertrouwen in de stad en zijn er trots op zo’n juweeltje in het hart van Europa te hebben verworven.”

Renovatie

De renovatie van Astoria liet lang op zich wachten omdat het beschermde gebouw erg gehavend is, weet De Standaard. Zo moest de grond onder het hotel volledig worden vernieuwd na vervuiling door een lekkende stookolietank. En boven de oorspronkelijke structuur moeten twee extra verdiepingen komen.

Het project wordt gezamenlijk uitgevoerd door bouwbedrijven Jansen en Herpain, en wordt geleid door de Belgische architect Francis Metzger. “De behoeften van een klant zijn nu totaal niet meer dezelfde als toen het voor het eerst werd gebouwd. Er is serieus werk nodig om dit hotel te vernieuwen en voor te bereiden op een andere wereld”, aldus Metzger in een interview met The Brussels Times.

(lp)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.