Hoopgevende wereldprimeur: varkenshart succesvol getransplanteerd bij mens

Amerikaanse chirurgen hebben met succes een varkenshart getransplanteerd bij een menselijke patiënt met een levensbedreigende hartaandoening. Drie dagen na de operatie gaat het goed met de man. Maar het is nog te vroeg om te zeggen of de operatie echt een succes was.

Enkele artsen van de University of Maryland hebben een huzarenstukje geleverd door een varkenshart te transplanteren bij een menselijke patiënt. Deze prestatie werd mogelijk gemaakt door de genetische modificatie van het dierlijk orgaan. Transplantatie van hele organen tussen soorten eindigt meestal in afstoting.

Voorlopig is het nog te vroeg om te zeggen dat de eerste operatie van dit type een succes is. De artsen hebben echter gemeld dat het drie dagen na de operatie goed ging met de menselijke patiënt. Een sprankeltje hoop voor veel patiënten.

Geen andere optie

Deze xenotransplantatie – de transplantatie van een dierlijk orgaan bij een mens – betekent een belangrijke stap in het medisch onderzoek naar het gebruik van dierlijke organen bij de mens. Het is een hoop voor patiënten die om verschillende redenen niet in aanmerking komen voor menselijke orgaantransplantatie, wat het geval was voor de persoon die het varkenshart ontving.

De 57-jarige David Benett, die aan een hartziekte leed waardoor hij niet in aanmerking kwam voor een traditionele transplantatie, had geen andere optie. En hoewel hij geen garantie had dat het experiment zou werken, waagde hij het erop. “Het was of sterven of deze transplantatie doen. Ik wil leven. Ik weet dat het een kleine kans is, maar dit is mijn laatste keuze”, zei de patiënt in een persbericht van de Universiteit van Maryland.

Tekort aan menselijke organen

Indien deze zeer experimentele operatie op lange termijn succesvol blijkt – de toestand van de patiënt wordt door de artsen nauwlettend in het oog gehouden – zouden xenotransplantaties een oplossing kunnen bieden voor het tekort aan menselijke organen, waarmee vooral de Verenigde Staten worden geconfronteerd.

“Als dit werkt, zal er een eindeloze voorraad van deze organen zijn voor lijdende patiënten”, zei Dr Muhammad Mohiuddin, wetenschappelijk directeur van het xenotransplantatieprogramma van de universiteit.

Dit is natuurlijk niet de eerste keer dat een dierlijk orgaan bij een mens is getransplanteerd. In het verleden hebben al veel van dergelijke experimenten plaatsgevonden, maar die zijn allemaal op een mislukking uitgelopen. Dierlijke weefsels, waaronder varkens- en runderhartkleppen, worden echter al tientallen jaren met succes bij mensen getransplanteerd.

In dit geval heeft het feit dat het getransplanteerde orgaan genetisch gemodificeerd was, zeker geholpen om onmiddellijke afstoting door het lichaam te voorkomen. Het valt nog te bezien of het lichaam van de ontvanger het orgaan op lange termijn zal accepteren.

(lb, am)

Meer