Hoogste voetbalklasse voortaan met 18 ploegen, beloften Club Brugge depanneren 1B

Er lijkt een einde gekomen aan de maandenlange onduidelijkheid rond de Belgische voetbalcompetitie. 1A, de hoogste klasse, gaat van 16 naar 18 ploegen.

Dat is vrijdag beslist door de algemene vergadering van de Pro League. Het is vooral goed nieuws voor drie clubs: Waasland-Beveren degradeert niet en kan in 1A blijven. 1B-finalisten Beerschot en OH Leuven worden mee opgevist in de Jupiler Pro League.

De Pro League besliste op 15 mei om de competitie vervroegd stil te leggen omwille van het coronavirus. Club Brugge werd uitgeroepen tot kampioen en Waasland-Beveren veroordeeld tot degradatie. Maar dat laatste leidde tot tal van juridische problemen. Het arbitragehof BAS vernietigde de degradatie.

Een uitbreiding van de hoogste klasse van 16 naar 18 ploegen leek de weg van de minste weerstand. Alleen verklaarde de Pro League in mei nog dat er onvoldoende draagvlak was voor zo’n uitbreiding.

Om juridische chaos in de aanloop naar het nieuwe voetbalseizoen te vermijden, kiest de algemene vergadering nu toch voor dat scenario. Het gaat wel om een tijdelijke regeling, gedurende twee jaar. De bedoeling is om na een overgangsfase van twee seizoenen weer naar 16 ploegen te gaan, via bijkomende degradaties.

Quid 1B?

De grote vraag is nu welke toekomst 1B, de tweede competitie voor profclubs, nog heeft. Doordat twee clubs promoveren en er geen degradant uit 1A komt, bleven er slechts 6 ploegen over.

Zij kregen eerst onverwacht het gezelschap van Lierse Kempenzonen, het voormalige SK Lierse, omdat die ploeg over een proflicentie beschikt. Zo kwam 1B alvast al aan 7 clubs. Een even aantal is echter beter, want anders is 1 club per weekend altijd werkloos. De Pro League besliste daarom vrijdagavond om ook de beloften van Club Brugge in 1B te laten aantreden.

De leefbaarheid van de B-competitie werd eerder al in vraag gesteld.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20