Hoogspanningsnetbeheerder Elia investeert minder door corona, maar heeft weinig last van crisis

De coronacrisis zal geen materiële impact hebben op de financiële resultaten voor 2020 van de Elia-groep, verwacht de Belgische hoogspanningsnetbeheerder.

Elia – zowel actief in België als Duitsland – werkt in een regulatoir kader, waarbij de vergoeding niet zwaar wordt getroffen door de coronacrisis.

Door de crisis zal er in België dit jaar minder worden geïnvesteerd: 285 miljoen euro in plaats van de geplande 340 miljoen euro. Dat komt omdat sommige bouwwerven door de lockdownmaatregelen werden stilgelegd of vertraagd. Het gaat evenwel niet om afstel van de investeringen. De investeringsplannen in Duitsland blijven ongewijzigd.

De coronacrisis veroorzaakt wel een dalend elektriciteitsverbruik in eigen land en Duitsland. Het verbruik in België ligt gemiddeld 16 procent lager in vergelijking met de eerste week van maart, en op bepaalde momenten lag dat verbruik 25 procent lager.

Elia is op dit moment een van de beter presterende aandelen van de Brusselse beurs. Sinds zijn dieptepunt op 16 maart steeg het aandeel al 45,5 procent.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20