Deze Belgische aandelen doorstaan de coronacrisis het beste

De coronacrisis is geen cadeau voor de wereldwijde aandelenmarkten. Alle indexen kregen serieuze klappen. De Belgische Euronext-index stond vrijdag 27 procent lager dan in het begin van het jaar. Toch zetten enkele aandelen nog een mooie prestatie neer sinds de crash. Deze vijf Belgische aandelen maakten de sterkste comeback.

De cijfers zijn een vergelijking tussen het laagste punt dit jaar van het bedrijf en de slotkoers vrijdag.

1. Hamon: +98 procent

De absolute topper is Hamon. De Waalse ingenieursgroep, vooral bezig met de bouw van energiecentrales, steeg sinds zijn laagste punt op 9 maart al 97,8 procent. Een aandeel is nu 1,78 euro waard.

Het bedrijf lijkt niet veel last te hebben van de coronacrisis en zag volgens zijn laatste kwartaalupdate de orders zelfs stijgen. Het uitte daarbij wel de vrees voor een terugval van de orders, maar stelt meteen gerust door eraan toe te voegen dat ‘de energiesector door veel landen als cruciaal wordt beschouwd.’

2. Elia: +56 procent

De energiegroep Elia, die het Belgische elektriciteitsnet beheert, won sinds 16 maart 56 procent. Het bedrijf heeft ook activiteiten in Duitsland, waardoor de risico’s gespreid worden. Voor Elia geldt een beetje dezelfde redenering als voor Hamon: elektriciteit is cruciaal, dus de kans dat het bedrijf op de fles gaat, is wel bijzonder klein. Een aandeel kost nu 106,8 euro.

3. Greenyard: +53 procent

De groenteverwerker Greenyard, die onder meer maaltijdpakketten verkoopt aan Delhaize, scoort na een rampjaar 2019 al een hele tijd goed. Vorig jaar daalde het aandeel 30 procent door een daling in de verkoop en een hoop schulden die maar bleef groter worden. Sindsdien startte het bedrijf een transformatieplan op en beleggers kunnen dat blijkbaar smaken. Sinds zijn dieptepunt op 16 maart ging het aandeel al 53 procent hoger tot 5,11 euro.

4. Keyware: +43 procent

De Belgische specialist in betaaloplossingen Keyware ondervindt sinds kort wel wat last van de coronacrisis, maar zette toch al een mooi parcours neer. De laatste weken komt het bedrijf echter iets slechter in het nieuws omdat het vooral betaalterminals uitbaat in kleinhandels. Die hebben een tijd moeten sluiten door corona en dat voelt Keyware in zijn omzet.

Toch blijven beleggers duidelijk geloven in de toekomst. Tussen 16 maart en vrijdag kwam er 43,3 procent bij. Een aandeel heeft nu de mooie prijs van 0,86 euro.

5. VGP: +36 procent

VGP is een Belgische vastgoedgroep die vooral magazijnen verhuurt aan winkels of e-commercebedrijven. Het telt onder andere Amazon en Volkswagen onder zijn klanten. Vorige maand haalde de groep nog 200 miljoen euro op. Door de e-commerceboom zal het bedrijf niet meteen zonder inkomsten vallen en dat hebben ook beleggers begrepen. Ze stuurden het aandeel sinds 17 maart 36,3 procent hoger naar 113,4 euro.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20