Markten:
Markten inladen...

VRIJDAG 07 AUG

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Hoofdsponsor FedEx eist nieuwe naam voor Washington Redskins

Logo Business AM
Sport

03/07/2020 | Redactie | 5 min leestijd

Een helm met het teamlogo van de Washington Redskins - Isopix

Het Amerikaanse pakjesbezorger FedEx heeft het American Footballteam Washington Redskins gevraagd om hun naam te veranderen. Al jaren is de naam erg controversieel omdat het op een racistische manier verwijst naar de oorspronkelijke bewoners van Amerika. Nu er maatschappelijke onrust heerst rond Black Lives Matter komen de sponsors van het team onder druk te staan.

FedEx is één van de belangrijkste sponsors van de Redskins. In 1998 betaalde het postbedrijf 205 miljoen dollar om zijn naam aan het stadion te mogen verbinden. Het verzoek om de naam van het team te veranderen komt er nadat investeerders, goed voor een gezamenlijke waarde van 602 miljard dollar, eerder al vroegen aan de sponsors om hun banden met het team te verbreken. Naast FedEx werden ook Nike en PepsiCo gevraagd hun verantwoordelijkheid op te nemen. Nike ondernam al actie door alle merchandise van de Redskins te verwijderen van zijn website.

Aanstootgevende naam

De naam Redskins verwijst naar de oorspronkelijke bewoners van het Amerikaanse continent. Veel mensen beschouwen het als een kwetsende term. Het American Footballteam draagt de naam sinds 1937. In het verleden waren er al meerdere protesten en betogingen om de naam te veranderen.

Daniel Snyder
Eigenaar Dan Snyder. (Bron: ISOPIX)

Eigenaar Dan Snyder omschreef Redskins eerder als “een geuzennaam” en liet verstaan niets te veranderen zolang hij aan het roer staat. “We zullen de naam nooit veranderen. Zo simpel is het. NOOIT. Je mag dat in caps zetten”, zei de zakenman in 2013 tegen USA Today. Daarnaast opperen veel mensen dat de term helemaal niet kwetsend is. In 2016 publiceerde The Washington Post een poll waaruit bleek dat 9 op de 10 native Americans geen aanstoot nemen aan de teamnaam.

George Floyd en Black Lives Matter

De vraag van investeerders komt er te midden van de Black Lives Matter-betogingen. Na de dood van George Floyd ontstond er in Amerika een brede discussie om aanstootgevende namen en standbeelden te verwijderen. Ook bij ons onstond er commotie rond de standbeelden van Leopold II in ons straatbeeld.

Redskins namechange
In het verleden hielden al veel organisaties protesten om de naam te veranderen. (Bron: EPA)

Coach Ron Rivera gaf onlangs aan bereid te zijn om over een naamwisseling te praten. “Ik steun de spelers wat betreft de recente sociale ontwikkelingen, maar het is niet aan mij om in te staan voor die beslissing.”

Vergelijkbare namen

De Washington Redskins zijn niet het enige sportteam wiens naam en logo voor controverse zorgen. Ook de baseballclub Cleveland Indians wordt al jaren ervan verweten een aanstootgevende naam te hebben. Vorig jaar verwijderde het team al hun omstreden mascotte uit het logo. Het liet echter weten geen plannen te hebben om ook de naam te veranderen.

Voorstanders van de naamsverandering kwamen al met verschillende alternatieven. Het meest populaire voorstel is wellicht The Washington Warriors. Daarnaast zijn Senators, Braves, Redhawks, Federals en Red Tails potentiële teamnamen.

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Yuval Harari

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen.’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

‘De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.’

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

‘Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.’

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

‘Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.’

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Logo Business AM

Business AM | Stocks