Op 8 september komen de bestuursleden van de Europese Centrale Bank (ECB) samen. Beleggers sluiten niet uit dat Christine Lagarde, voorzitter van de toezichthouder, die dag zal uitpakken met een renteverhoging met 75 basispunten. Philip Lane, hoofdeconoom van de ECB, is weliswaar tegen zo’n forse verhoging.
September zal een spannende maand worden voor de beleggers. Dan komen de bestuursleden van verschillende centrale banken na een maand pauze opnieuw samen om het geldbeleid te bespreken.
De afgelopen weken is duidelijk geworden dat de centrale banken momenteel geen plannen hebben om de handrem te lossen. Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve, zei bijvoorbeeld in zijn toespraak tijdens de ‘Jackson Hole’-conferentie dat de gezinnen en bedrijven nog pijn zullen lijden.
Angst voor een verhoging met 75 basispunten
In onze contreien wordt dan weer gevreesd dat de ECB volgende maand een renteverhoging met 75 basispunten zal aankondigen. Enkele bestuursleden hebben al aangegeven dat ze daar een voorstander van zijn. Dat meldde het persagentschap Reuters vorige week op basis van vijf bronnen. Die vastberadenheid om de inflatie te bedwingen kwam ook duidelijk aan bod in de notulen van de jongste vergadering van de ECB. Toen werd beslist om de rente op te trekken met 50 basispunten. Het was de eerste verhoging in elf jaar.
Een forse renteverhoging baart de beleggers zorgen omdat zo’n beleidsbeslissing weegt op de aandelenkoersen. De bedrijfsschulden lopen op en vastrentende beleggingen, zoals staatspapier, brengen meer geld in het laatje.
Lane is alvast geen voorstander van een verhoging met 75 basispunten. Hij benadrukte maandag de noodzaak van een geleidelijke renteverhoging. “Een verstrakking van het geldbeleid die bestaat uit meerdere stappen heeft waarschijnlijk minder negatieve gevolgen dan eenzelfde verstrakking die bestaat uit een kleiner aantal grotere renteverhogingen”, klonk het.
Het recessiespook
Bovendien kan een te snelle verhoging van de rente de economie van de eurozone in een recessie storten. Door de oorlog in Oekraïne rijzen de energieprijzen de pan uit. Het jongste Belgische inflatierapport toont overigens aan dat die stijgende prijzen meer en meer doorsijpelen naar andere producten, waaronder voeding. Dat, in combinatie met de stijgende lonen, kan ervoor zorgen dat de inflatie nog een tijdje hoge toppen zal scheren.
Vraag is ook in welke mate de ECB de inflatie kan temperen. Sommige economen merken op dat de geldontwaarding grotendeels het gevolg is van problemen aan de aanbodzijde, iets waar de ECB niet zo’n grote invloed op heeft. Het geldbeleid heeft voornamelijk een impact op de vraag. Nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz waarschuwde onlangs zelfs dat te snelle renteverhogingen het leven nog duurder kunnen maken. Kortom: Lagarde en haar team blijven voor een enorme uitdaging staan.
(lb)