Philip Lane, hoofdeconoom van de Europese Centrale Bank (ECB), waarschuwt de markten dat renteverlagingen de komende twee jaar zijn uitgesloten. “De inflatie zal de komende jaren niet zakken tot 2 procent”, klinkt het.
Hoofdeconoom ECB: “Verwacht de komende twee jaar geen renteverlagingen”

Waarom is dit belangrijk?
De ECB is in de zomer van 2022 begonnen met de rente te verhogen om zo de immens hoge inflatie naar beneden te krijgen. Die is intussen gezakt, maar de geldontwaarding in de eurozone is nog altijd een veelvoud van de doelstelling van de monetaire instelling.In het nieuws: In een interview met de Amerikaanse nieuwssite CNBC, naar aanleiding van het jaarlijkse symposium van de ECB in het Portugese Sintra, zegt Lane dat de monetaire instelling de komend twee jaar de rente niet zal verlagen.
- “De inflatie zal pas over enkele jaren zakken tot 2 procent (de doelstelling van de ECB red.). We hebben dit jaar al veel vooruitgang geboekt met ons beleid, maar het is verkeerd om ervan uit te gaan dat de inflatie in de komende maanden zal uitkomen op 2 procent”, aldus de hoofdeconoom.
- De uitspraak van Lane ligt in lijn met wat de ECB-voorzitter Christine Lagarde eerder deze week zei in haar speech op de bijeenkomst van de centrale bankiers. “Ondanks een daling van de consumentenprijzen is het nog te vroeg om de overwinning op de inflatie uit te roepen. We hebben aanzienlijke vooruitgang geboekt, maar er is nog werk aan de winkel”, zei ze.
Nieuwe renteverhoging
Vooruitblik: Verwacht wordt dat de ECB, net zoals bij de voorgaande twee vergaderingen, in juli de rente zal optrekken met 25 basispunten.
- Momenteel bedraagt de depositorente – de vergoeding die de banken krijgen op het geld dat ze stallen bij de centrale bank – 3,5 procent. Voor de start van het verstrakkende geldbeleid in juli vorig jaar moesten de financiële instellingen nog een strafrente van 0,5 procent betalen op die deposito’s.
- De centrale bank wordt nu wel geconfronteerd met de impact van dat beleid op de economische groei. Zo bevindt de eurozone zich momenteel in een milde recessie. Kans is groot dat er ook in het tweede kwartaal van dit jaar sprake zal zijn van een negatieve groei.
- Lagarde herhaalde tijdens haar toespraak dat de monetaire instelling zich bij de volgende rentebesluiten zal baseren op de beschikbare data, waaronder het inflatiecijfer. Vrijdag komen we te weten in welke mate de consumentenprijzen in juni zijn gestegen.