Draconische “Zero COVID”-maatregelen delen zware klappen uit aan de economie van de internationale financiële slagader Hongkong.
Officiële cijfers die de Hongkongse overheid maandag vrijgaf, tonen aan dat het bbp van de speciale administratieve regio van China in het tweede kwartaal van dit jaar met 1,4 procent kromp. De resultaten zijn een pak erger dan verwacht. Bloomberg-analisten verwachtten namelijk een krimp van maar 0,2 procent. In de eerste maanden van dit jaar kromp de economie van de metropool al met 3,9 procent.
De economische neergang is ongetwijfeld gerelateerd aan de strenge coronamaatregelen, die de stad zichzelf oplegt om aan de eisen van Pekings “Zero COVID”-strategie te voldoen. Zo moeten mensen die Hongkong bezoeken nog altijd een aantal dagen in isolatie doorbrengen op een hotelkamer.
Er zijn ook nog altijd social distancing-regels actief in de metropool, waardoor bedrijven steeds vaker personeel buiten de stad moeten aanwerven. Dat erodeert de status van Hongkong als zakencentrum en haalt zijn economische activiteit naar omlaag, werpt The Financial Times op.
Hallucinante neergang van het toerisme
Het is niet de eerste keer dat het normaal bruisende Hongkong het hoofd moet bieden aan een recessie. In 2019 kromp de economie nadat er massale protesten georganiseerd werden tegen de controversiële Nationale Veiligheidswet, die de vrijheden van de stad later dramatisch zou uithollen.
De protesten zorgden er ook voor dat toeristen wegbleven van Hongkong, nog voor de pandemie enkele maanden later uitbrak. De stad werd voorheen elk jaar bezocht door bijvoorbeeld miljoenen Chinese toeristen. Vorig jaar bezochten in totaal 65.000 reizigers Hongkong, staat te lezen in officiële cijfers. In 2018 stond die teller nog op 51 miljoen bezoekers. Een hallucinante neergang.
Geen plannen voor heropening
Iris Pang, econoom voor Groot-China bij ING, zei tegen Financial Times dat ze verwacht dat het bbp van Hongkong dit jaar nog steeds met 0,7 procent zal groeien, ondanks het belabberde kwartaalresultaat. “Zolang de grenzen niet heropend zijn, zal de stroom van mensen onder druk staan en zullen de investeringen beperkt zijn”, meent Pang.
Veel versoepelingen zijn echter niet in zicht. John Lee, Chief Executive van Hongkong, meent dat de overheid plannen heeft om de isolatieperiode van 7 dagen voor toeristen deels te verlagen. Voor de rest is er zelfs nog geen blauwdruk voor een volledige heropening van de stad of de terugkeer van grootschalige openbare evenementen.
(ns)