“Een giftige tumor die moet uitgeroeid worden”: Hongkong heft prodemocratische onderwijsvakbond op

De Chinese staatskranten People’s Daily en Xinhua haalden de afgelopen dagen de Hong Kong Professional Teachers’ Union (HKPTU) volledig door het slijk. De onderwijsvakbond kondigde dinsdag haar ontbinding aan.

Waarom is dit belangrijk?

De HKPTU is de grootste vakbond voor leerkrachten in de Chinese semiautonome regio. Er zijn meer dan 95.000 leerkrachten aangesloten bij de vakbond, ofwel meer dan 90 procent van iedereen die het beroep uitoefent in Hongkong. Het is de volgende stap in de uitholling van een stad die ooit bekend stond om haar vele vrijheden.

Het waren banden met prodemocratische activiteiten in het verleden die de toorn van de Chinese staatsmedia afriepen op de vakbond. Uiteindelijk werd de HKPTU onder hevige druk ontbonden.

De vakbond zou medeorganisator zijn geweest van een staking in 2014 tijdens de hoogdagen van de “Umbrella Movement”, een protestbeweging door studenten tegen de overtredingen van Peking en de Hongkongse regering tegen het basisrecht van de stad.

De Chinese staatskranten People’s Daily en Xinhua waren niet mild voor de vakbond. Ze beschreven de organisatie als een “giftige tumor die moet uitgeroeid worden”. Een woordvoerder van de Hongkongse overheid beschuldigde de vakbond er vervolgens van dat ze scholen zouden meetrekken in “politieke zaken”.

Het verdere bestaan van de organisatie werd onmiddellijk bijzonder onwaarschijnlijk.

“Politieke situatie veranderde te snel”

Uiteindelijk gaf de vakbond dinsdag een persconferentie waarin de ontbinding van de organisatie werd aangekondigd. “We stonden onder enorme druk. We begrijpen dat we veel leden hebben die zich verbonden voelen met de vakbond, en we voelen ons zeer triestig over de ontbinding”, zei HKPTU-voorzitter Fung Wai-wah tegen journalisten.

Fung gaf aan dat de vakbond had gezocht naar een manier om te overleven, maar uiteindelijk geen manier had gevonden om te overleven. “Ik kan alleen zeggen dat de sociale en politieke situatie te snel veranderd is, waardoor we deze beslissing moesten nemen”, zei Fung nog.

De 48-jarige vakbond trok zich ook terug uit de Hongkongse Confederation of Trade Unions and Education International, een prodemocratisch netwerk voor onderwijsvakbonden.

De beslissing van de HKPTU werd unaniem ondersteund door de Hongkongse overheid.

Niet het enige slachtoffer van Peking

De nationale veiligheidswet, die vorig jaar door China de stad werd opgelegd en elke vorm van “afscheiding, subversie, terrorisme en samenwerking met buitenlandse naties” afstraft, blijft genadeloos de vrijheden van Hongkong beschadigen.

Sinds de wet werd goedgekeurd in juni 2020, zijn er talloze activisten en journalisten opgepakt, is de prodemocratische krant Apple Daily gesloten en werden ook een progressief advocatenbureau en een democratische vakbond voor dokters opgeheven.

Lees ook:

(tb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20