Hongkong kondigt voor de eerste keer lockdown aan

De metropolis zal dit weekend voor de eerste keer gedeeltelijk in lockdown gaan. Het gaat over zo’n 150 gebouwen in het drukke kanton Yau Tsim Mong.

De lockdown zal dit weekend onmiddellijk in gang treden en ongeveer 9.000 inwoners beïnvloeden. Hoewel Hongkong het op dit moment relatief goed doet met 9.868 besmettingen, wil de stad absoluut vermijden dat het virus verder zou uitbreken. In Hongkong leven namelijk 7,4 miljoen mensen op een oppervlakte van 1.100 vierkante kilometer. Ter vergelijking: België kent een oppervlakte van 30.689 vierkante kilometer.

De lockdown maatregelen verbleken in vergelijking met de draconische lockdowns die in de rest van China werden ingevoerd vorig jaar. De regering van Hongkong wil namelijk liefst de economie van de stad ongemoeid laten, maar zal nu toch meer actie moeten nemen.

Vierde golf vermijden

De kanton van Yau Tsim Mong ligt op het schiereiland Kowloon. De leefruimte van een gemiddelde Hongkonger bedraagt daar 46 vierkante meter. Mensen met lage inkomens leven daar vaak in een ruimte waar enkel een bed in past. Er heerst onder de bevolking van Yau Tsim Mong vrees dat een lockdown te laat komt en mensen volledig zal isoleren.

De metropolis zag deze maand een stijging van 1000 gevallen van COVID-19 en worstelt om de besmettingen te beperken. Het is inmiddels al de vierde golf van besmettingen in de stad. Bewoners die in het lockdowngebied wonen zullen eerst getest worden voor ze toestemming krijgen om zich te verplaatsen.

Hongkong is een van de regio’s met het laagste aantal slachtoffers van COVID-19. In totaal stierven er 168 mensen aan de gevolgen van het virus.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20