Hongkong geeft 500.000 vliegtuigtickets weg in wanhopige poging toerisme te herstellen

Ruim een half miljoen gratis vliegtuigtickets en de opschorting van een overmatig streng COVID-beleid dienen de toeristische sector in de metropool te herstellen.

De toeristische sector van Hongkong, een speciale bestuurlijke regio van de Volksrepubliek China, is zwaar getroffen door het bijzonder strenge COVID-beleid dat door het vasteland werd opgelegd. Daardoor besloten ook tal van Hongkongers de regio te ontvluchten.

Voor de coronacrisis, in 2019, verwelkomde de stad nog zo’n 56 miljoen bezoekers. De eerste acht maanden van dit jaar staat dat getal nog maar op 184.000, een daling van meer dan 99 procent. Het terugschroeven van strikte regels en het weggeven van ruim een half miljoen vliegtuigtickets dient nu de toeristische industrie te herstellen.

Opheffing verplichte quarantaine

De regering kondigde op 23 september de opheffing aan van de verplichte quarantaine voor toeristen. Daarmee wil ze het ongemak voor inkomende reizigers tot een minimum beperken, en zo Hongkong de ruimte geven terug contact te leggen met de wereld.

Bij aankomst zullen toeristen nu drie dagen aan medisch toezicht onderworpen zijn, terwijl ze vrij zijn om naar buiten te gaan. Wel moeten ze zich houden aan bepaalde beperkingen. Zo mogen ze onder andere geen fitnesscentra of nachtclubs betreden. Wel is het toegestaan om essentiële activiteiten uit te voeren, zoals naar de supermarkt gaan.

Rusland een stok tussen de wielen?

De gratis tickets – die eerder al werden aangekocht om de luchtvaartmaatschappij Hong Kong Airlines steun te bieden – dreigen nu in het water te vallen. De Oekraïnecrisis en de sluiting van het Russisch luchtruim voor sommige landen maken het moeilijk voor westerse luchtvaartmaatschappijen om de stad te bereiken.

Daardoor ondervindt Hong Kong Airlines ook al enige tijd moeilijkheden om het niveau van voor de coronacrisis te bereiken. Virgin Atlantic, een Britse airliner, gooide eerder de handdoek in de ring. Het besliste haar vluchten – vanuit Londen – na ruim 30 jaar stop te zetten.

Toch blijft de speciale bestuurlijke regio een positieve instelling aanhouden. Het gelooft erin dat de actie het herstel van zijn economie een forse duw in de rug zal geven.

(as)

Meer