Hongarije kant zich tegen EU-steun voor Oekraïne; Orbán misnoegd over blokkering Europese subsidies voor Boedapest

Hongarije kant zich tegen EU-steun voor Oekraïne; Orbán misnoegd over blokkering Europese subsidies voor Boedapest
Orbán op de begrafenis van Gorbatsjov — foto: Getty

De Hongaarse regering stelt haar veto tegen een EU-voorstel om Oekraïne een lening van 18 miljard euro te verschaffen. Dat maakte de Hongaarse minister van Financiën, Mihaly Varga, gisteren bekend tijdens een vergadering met zijn Europese ambtsgenoten.

Waarom is dit belangrijk?

Sinds de oorlog in Oekraïne begon, wordt de Europese eenheid steeds meer op de proef gesteld. Eén land in het bijzonder werpt zich op als eeuwige dwarsligger bij stemmingen over EU-wetsvoorstellen die Oekraïne ten goede komen: het Hongarije van premier Viktor Orbán. Boedapest staat, onder meer om zijn energievoorziening te verzekeren, nog steeds op goede voet met het Kremlin. Intussen klinkt er luide kritiek bij de Europese Commissie op de werking van de Hongaarse rechtsstaat. Zo luid zelfs dat de EU mogelijk zo’n 7,5 miljard euro aan fondsen voor Boedapest gaat weerhouden.

In het nieuws: Bonje tussen Boedapest en Brussel, voor de zoveelste keer.

  • Boedapest stelt niet alleen zijn veto tegen een steunpakket voor Oekraïne, maar houdt ook het voorstel voor een Europese minimumbelasting van 15 procent voor multinationals (van 15 procent) tegen. Net als bij de financiële steun voor het belegerde Oekraïne, is voor dit voorstel de unanieme goedkeuring van de lidstaten vereist.
  • Verschillende waarnemers zien dit dwarse gedrag als chantage: Orbán wil pas instemmen met de voorstellen als hij ervan verzekerd is dat zijn land miljarden aan EU-subsidies kan binnenhalen, schrijft Het Financieele Dagblad.
    • Mogelijk wordt namelijk zo’n 7,5 miljard euro van het aan Hongarije toegewezen deel van de EU-begroting bevroren. Boedapest zou een reeks vereiste hervormingen van zijn rechtsstaat niet hebben voltooid. Die hervormingen behelsden maatregelen om de wijdverbeide corruptie bij het Hongaarse staatsapparaat, zoals het grote aantal belangenconflicten bij overheidsambtenaren, aan te pakken.
    • Een ander deel van die financiële steun, 5,8 miljard euro, ontvangt Hongarije als de andere lidstaten van de EU Orbáns coronaherstelplan goedkeuren. Dit moet voor het einde van dit jaar gebeuren, anders verloopt 70 procent van het geld uit dit steunfonds definitief.

“Toekomst gebouwd op sterke lidstaten, in plaats van enorme stapels gemeenschappelijke schulden”

De quotes: Valdis Dombrovskis, de ondervoorzitter van de Europese Commissie, betreurt het oponthoud bij de goedkeuring van het steunpakket voor Oekraïne. Zbyněk Stanjura, de Tsjechische minister van Financiën alsook voorzitter van de financiële top, vertrouwt er dan weer op dat het in de nabije toekomst wel goed komt.

  • “Ik heb met eigen ogen gezien hoe wanhopig de situatie is”, liet Dombrovskis optekenen door de Financial Times. “We moeten volgende maand een eerste betaling doen zodat Oekraïne de winter kan overleven. Er is geen alternatief – we zullen een manier vinden.”
  • “We hebben het pakket niet in zijn geheel kunnen goedkeuren, maar we laten ons niet ontmoedigen”, zei de Tsjechische financiënminister Stanjura nadat de Raad Economische en Financiële Zaken (Ecofin) was bijeengekomen. “Onze ambitie blijft dat we in januari beginnen met de uitbetalingen aan Oekraïne”.
    • Orbán zei dan weer bereid te zijn Oekraïne op bilaterale basis te blijven steunen. Zijn veto zou, in tegenstelling tot de lezing van meerdere waarnemers uit de internationale pers, niet bedoeld zijn om de EU te “chanteren”. “Wij zien een andere toekomst voor Europa”, aldus de Hongaarse leider. “Een toekomst gebouwd op sterke lidstaten, in plaats van enorme stapels gemeenschappelijke schulden.”

En nu? Volgende week komt er een nieuwe Ecofin-vergadering. Daar zullen de EU-ministers het steunpakket voor Oekraïne, de minimumbelasting voor multinationals, en de ‘uitgeholde’ Hongaarse rechtsstaat “als pakket” bediscussiëren, zo meldt het FD.

(kg)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.