Hongarije niet te spreken over nieuw Europees sanctiepakket voor Rusland: “Atoombom op de economie”

Woensdag heeft Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie, in het Europese Parlement een nieuw sanctiepakket tegen Rusland aangekondigd. De serie strafmaatregelen kan echter niet op de goedkeuring van elke lidstaat rekenen. Grote criticus van met name de energiesancties is Hongarije, dat erg afhankelijk is van Russische olie. Ook buurland Oostenrijk heeft scepsis geuit over de haalbaarheid van een boycot van Russische energie waarbij het zichzelf niet in de voet schiet.

Waarom is dit belangrijk?

Europa wil Rusland raken waar het het leeuwendeel van z’n inkomsten vandaan haalt: de energiesector. Zo is een onderdeel van het nieuwe sanctiepakket een gefaseerd invoerverbod op Russische olieproducten. Uit opmerkingen van politici in Centraal- en Oost-Europese landen blijkt echter hoe moeilijk het is voor sommigen om hun afhankelijkheid van Russische energie te beëindigen.

“Ongemakkelijke waarheden”

De oorlog van Rusland tegen Oekraïne heeft “Oostenrijk met een aantal ongemakkelijke waarheden geconfronteerd”, aldus Oostenrijks energieminister Leonore Gewessler, geciteerd door het persbureau Bloomberg.

Eén van die waarheden is dat het bijzonder moeilijk is om gas van andere markten dan de Russische te betrekken. “Het zal een enorme inspanning zijn, en we moeten er geen doekjes om winden dat het tijd zal kosten”, zei de bestuurder.

Oostenrijk voert 80 procent van zijn gasvoorraad in uit Rusland. Het land is nog steeds gebonden aan een langetermijncontract met het Kremlin voor gasleveringen, dat loopt tot 2040. Gewessler erkende dat het land nog jaren verwijderd is van het verbreken van zijn link met het Poetin-regime, en dat de aanleg van een noodreserve van het energieproduct hoogstwaarschijnlijk Russische leveringen zal omvatten.

Een invoerverbod op Russisch gas ligt evenwel (nog) niet op tafel. Wat wel aan de orde is: een boycot van Russische olie, al zou die niet van de ene op de andere dag komen.

Vijf jaar voor hervormingen

Voor Viktor Orbán, de premier van een buurland van Oostenrijk, komt zo’n boycot echter neer op een “atoombom” op de economie. Zijn land, Hongarije, haalt immers 65 procent van z’n olie uit Rusland (en 85 procent van z’n gas). Hongarije kan het nieuwe sanctiepakket van de Europese Unie, dat een embargo op de invoer van olie omvat, daarom in zijn huidige vorm niet steunen, zei Orbán vandaag. Zijn statement werd opgepikt door het persbureau Reuters.

De nationalistische regeringsleider betoogde op de Hongaarse staatsradio dat zijn land vijf jaar nodig zou hebben en enorme investeringen zou moeten doen in zijn raffinaderijen, pijpleidingen en zelfs de scheepvaartindustrie om het huidige energiesysteem om te kunnen vormen.

“We weten precies wat we nodig hebben, om te beginnen hebben we vijf jaar nodig om dit hele proces te voltooien (…) één tot anderhalf jaar is niet genoeg voor wat dan ook”, opperde Orbán. De controversiële leider vroeg zich af of het verstandig was om investeringen op die schaal te doen voor een resultaat dat pas binnen een paar jaar zichtbaar zal zijn, terwijl de oorlog in Oekraïne nu aan de gang is.

Vijf jaar is overigens ook wanneer Oostenrijk pas zou kunnen stoppen met de invoer van Russisch aardgas. Dat valt te lezen in een recent rapport van het Oostenrijkse Energieagentschap. Het land zou dat kunnen doen via synthetische brandstoffen, diversificatie van de bevoorrading en verbetering van de energie-efficiëntie, luidt het.

(fjc)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.