Hongkong is back in business

De Aziatische havenstad opende recent weer de grenzen en organiseert enkele grote evenementen om zichzelf weer te profileren op de wereldmarkt.

Waarom is dit belangrijk?

Hongkong is het geografische raakvlak waar de economische grootmacht China en de internationale handel elkaar vinden. Als een reusachtige financiële internationale hub, is de stad voor Beijing strategisch enorm waardevol.

In het nieuws: Onder het streng anti-virusbeleid in de strijd tegen het coronavirus heeft de economie in Hongkong te lijden gehad. Daar wil het nu dringend perk en paal aan stellen.

  • De voormalige Britse kolonie, die ondertussen tot China behoort en nog wat autonomie kent, wil eindelijk weer de globale rol opnemen die het voorheen bezat als financieel centrum. Hoog op de lijst van evenementen staat een samenkomst van centrale banken georganiseerd door de Bank voor Internationale Betalingen (BIS). Dit zou het eerste grote internationale financiële event zijn sinds Hongkong de grenzen opende in december. Dat meldt de South China Morning Post. De BIS functioneert als toezichthouder van het internationale bankensysteem.
  • Daarnaast houden ook andere grote internationale financiële instituties er nog grote events. Dit moet vooral naar investeerders het signaal geven dat zij weer welkom zijn.
  • De problemen voor Hongkong begonnen met de sociale onrust in 2019 toen de inwoners protesteerden tegen de repressie van de Chinese overheid die zijn greep op de stad verstevigde.
  • Daarna sloot de stad in 2020 de deuren door de opkomst van het coronavirus. Dit leidde ertoe dat zowel bedrijven als werknemers wegtrokken en er een braindrain op gang kwam. Het bbp van Hongkong kromp in 2022 zelfs met 3,5 procent en tijdens drie jaar corona kende de stad twee recessies.
    • De regio kampt ook met dalende vastgoedprijzen, wat het vermogen van eigenaars in Hongkong steeds meer en meer onder druk zet. De pandemie had een zware impact op die markt, waardoor er ondertussen al 12.164 woningen minder waard zijn dan hun openstaande hypotheek.

(as)

Meer