Honderden doden bij zware aardbeving in Haïti

Haïti telt minstens 304 doden door een zware aardbeving met een kracht van 7,2 op de schaal van Richter. Dat meldt het Haïtiaanse bureau voor civiele bescherming.

Haïti maakte zaterdag de zwaarste aardbeving in jaren mee. Honderden mensen kwamen om het leven. Ook van in de naburige Dominicaanse Republiek, in Jamaica en in Cuba werden gebouwen door elkaar geschud.

Ambtenaren en getuigen meldden zware schade en doden op tientallen kilometers van het epicentrum, zo’n 12 kilometer ten noordoosten van Saint-Louis du Sud, waar de beving om 8.29 uur toesloeg.

Dodental zal nog stijgen

Voorlopig zijn er 304 doden geteld als gevolg van de aardbeving. De meeste slachtoffers vielen in de zuidelijke en westelijke gebieden van het land. Verwacht wordt dat het dodental nog zal stijgen omwille van berichten dat sommige wijken met de grond gelijk zijn gemaakt.

“We hebben 160 overlijdens geteld in het departement Sud, 42 in Nippes, 100 in Grand Anse en twee in Nord-Ouest”, zei Jerry Chandler, directeur van de burgerbescherming op een persconferentie.

De beving van zaterdag was sterker dan de verwoestende aardbeving van 2010. Maar destijds lag het epicentrum dichter bij het centrum van Haïti en vielen er meer dan 220.000 doden.

Noodtoestand afgekondigd

Premier Ariel Henry, die de interim-regering in Haïti leidt, heeft de noodtoestand afgekondigd in de zwaarst getroffen gebieden.

“We zijn begonnen met het sturen van medicijnen en medisch personeel naar de getroffen voorzieningen”, zei Henry tijdens een persconferentie. “Voor de mensen die dringend speciale zorg nodig hebben, hebben we een aantal van hen geëvacueerd, en we zullen er vandaag en morgen nog een aantal evacueren.”

Autoriteiten hebben teams gemobiliseerd om wegen en bruggen vrij te maken die door de aardbeving zijn beschadigd of door aardverschuivingen zijn geblokkeerd, en om medische voorraden en voedsel naar de rampplaatsen te brengen.

Lees ook:

Meer