President van Haïti Jovenel Moïse vermoord: vrees voor politieke chaos

De Haïtiaanse president Jovenel Moïse is woensdagochtend in zijn woning vermoord. Volgens de uittredende premier Claude Joseph ging het om een aanslag door een buitenlands commando.

De vrouw van de 53-jarige president raakte gewond en is naar het ziekenhuis overgebracht. Volgens premier Joseph is de veiligheid in het land onder controle, maar de Dominicaanse Republiek, het buurland van Haïti op hetzelfde eiland, sloot toch onmiddellijk de grens.

Geen duidelijke opvolger

Het is onduidelijk wie de vermoorde president Moïse, die sinds februari 2017 staatshoofd was, moet opvolgen. Normaal is dat de voorzitter van het Hooggerechtshof, maar die bezweek onlangs aan Covid-19.

Moïse had maandag nog de vervanging van Claude Joseph aangekondigd door Ariel Henry, die al de zevende premier zou zijn onder het bewind van Moïse. Henry kreeg als opdracht nieuwe verkiezingen te organiseren, om de vele politieke intriges in Haïti te bezweren. Door die benoeming is het niet vanzelfsprekend dat uittredend premier Joseph tijdelijk het nieuwe staatshoofd wordt.

Het vooruitzicht op mogelijke politieke chaos komt bovenop het toenemende geweld en de coronapandemie in Haïti, waar grote delen van de bevolking ook gebukt gaan onder armoede. De hoofdstad Port au Prince staat al jaren hoog in de lijsten van gevaarlijkste steden ter wereld.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20