“Wie heeft geëist dat dit rapport offline werd gehaald? Waarom geen transparantie over dit zo strategisch belangrijke dossier? Er is uitleg verschuldigd: Wie? Waarom? Vertrouwen is onontbeerlijk.” Het een-tweetje tussen de MR en de N-VA was bijna gênant gisteren: Georges-Louis Bouchez die uiterst geprikkeld reageert, nadat Bert Wollants, de energiespecialist van N-VA, aankaart dat er iets vreemd aan de hand was met een rapport van de CREG.
- Die energiewaakhond publiceerde dit weekend een opvallend rapport, waarin het eigenlijk brandhout maakte van de manier van werken van Elia, de beheerder van het elektriciteitsnet. Die had de toekomstige nood aan energiecentrales berekend. Niet voor het eerst staat Elia, een beursgenoteerd bedrijf dat op zoek is naar winst, tegenover de CREG, een overheidsinstelling die de energiemarkt moet bewaken.
- Daarbij maakte Elia ramingen voor de winters van 2025 en 2026. En vervolgens besprak de CREG die in een rapport. Daarin zegt de energiewaakhond dat Elia een reeks van 21 fouten zou gemaakt hebben. De CREG haalde bovendien ook frustraties aan over het gebrek aan inzage vanuit Elia. En, klap op de vuurpijl: er zouden volgens de CREG meer dan twee nieuwe gascentrales nodig zijn, als de kernreactoren allemaal sluiten.
- Dat viel uiteraard Wollants op, die meteen Tinne Van der Straeten (Groen), de bevoegde minister, parlementaire vragen stelde. Het bewuste rapport verdween daarna van het internet, de CREG had het over een “voorbarige publicatie van documenten”, en moest door het stof. Er komt dus nog een nieuw, opgekuist rapport.
- Voor de groene minister is het een zoveelste vervelende hindernis, want net de rapporten van die twee spelers, de CREG en Elia, zouden de scherprechter moeten zijn in de beslissing die de federale regering wil nemen. Zeker Elia is voor de groenen van belang: Ecolo-voorzitter Jean-Marc Nollet heeft al gezegd dat hij zich neerlegt bij hun advies. Dat wordt haast zeker positief over de kernuitstap: in de Kamer op een hoorzitting eind november stelde de topman al dat dit geen probleem zou worden voor de bevoorradingszekerheid.
- Van der Straeten stuurde nu een brief naar beiden, en riep hen ook op het matje, om beter gegevens uit te wisselen. Dat het opnieuw vervelende ruis op de boodschap is voor de minister, is wel duidelijk.
- Maar tegelijk gaan ook de lobbyisten voor nucleaire energie wel erg slordig om met hun rapporten. Françoise Chombar, de voorzitster van chipfabrikant Melexis, leidt al langer een groepje industriëlen en ingenieurs, die zich publiek verzetten tegen de kernuitstap. Maar de studie die zij presenteerden om hun argumenten kracht bij te zetten, bleek ook Gruyèrekaas: het zal vol gaten. Er zat niets anders op dan de studie offline te halen.