Verhit debat in Kamer over energieakkoord van Vivaldi

De oppositie stond alweer met getrokken messen tegenover de Vivaldi-coalitie en kreeg met het akkoord dat de regering sloot over de energiefacturen een nieuwe kans om wat prikken uit te delen.

  • Zelfs binnen de meerderheid moest men na maandagavond toegeven: de deal, een mix van een tijdelijke btw-verlaging op elektriciteit en een premie van 100 euro, was een compromis, een voor iedereen wat verwaterde versie van zijn of haar ambities. En het echte werk, de structurele aanpassing van de btw, was niet af, maar werd verdaagd naar maart.
    • “Deze regering kan met Groen op kop royaal gascentrales subsidiëren, maar een btw-verlaging op gas krijgt u niet doorgevoerd. Dagelijks krijgen wij schrijnende berichten van radeloze mensen die geen idee hebben hoe zij hun vervijfvoudigde of verzesvoudigde gasfactuur zullen betalen”, zo stelde Barbara Pas, fractieleider van Vlaams Belang.
    • “Dit akkoord is boerenbedrog en dat weten jullie zelf ook. We zitten in een van de grootste factuurcrisissen in ons land en ik heb de indruk dat deze regering dat niet beseft en het zelfs ontkent. Mijnheer de eerste minister, de mensen zien hun factuur elke maand gemiddeld 230 euro verhogen. Jullie komen dan aan met 165 euro per jaar. Dat bedrag is niet eens voldoende om die maandelijkse verhoging te betalen”, trok Peter Mertens (PVDA) van leer.
    • “Er kwam ook nog een verwarmingspremie van 100 euro. U weet dat die premie een druppel op een hete plaat is voor wie op aardgas stookt. Zij betalen nu duizenden euro’s meer. In Vlaanderen gebruikt bijna 70 procent aardgas. Al die mensen moeten nu vaststellen dat uw oplossing slechts enkele procenten van de meerkosten zal dekken”, zo stelde Bert Wollants (N-VA).
    • “De berg heeft een muis gebaard. Het is niet zomaar een muis, maar een monstertje met drie poten. Ik verdenk u er zelfs van dat u maandagavond tijdens het laatste conclaaf lachgas gesnoven hebt. Uw voorstel lacht immers in het gezicht van de brave burger”, zo sneerde Jean-Marie Dedecker, onafhankelijk Parlementslid.
  • Maar voor De Croo was het vooral de eigen meerderheid die hij in de gaten moest houden. Want zo herhaalden CD&V en Vooruit eigenlijk hun aandrang om “een structurele oplossing te voorzien”.
    • “De regering moet zich snel buigen over een structurele oplossing in de vorm van een slimme en eenvoudige sociale maatregel, een plan voor na de huidige crisisperiode”, zo stelde Melissa Depraetere (Vooruit).
    • En ook Leen Dierick (CD&V), die vorige week nog plagerig had uitgehaald naar de premier en zijn “hervormingsregering”, ging opnieuw een versnelling hoger. “Is de taak hiermee volbracht? Absoluut niet. Voor CD&V is het akkoord een eerste stap, maar het mag zeker niet de laatste stap zijn. We nemen nu tijdelijke maatregelen om de mensen te helpen, maar we moeten verder durven te kijken om de koopkracht van onze gezinnen structureel te beschermen.”
  • De premier zelf goochelde vooral met cijfers: vorig jaar was er al een inspanning van 1,2 miljard euro, en daar zou nu voor 1,1 miljard euro bijkomen. En vooral: “We moeten het hele plaatje bekijken”.
  • Daarmee telt zijn Open Vld alles bijeen, in een onlinecampagne die ze ook op Twitter en Facebook lanceerden: de lastenverlagingen, de werkbonus, de energie-ingrepen én de indexering van de lonen. Daarvoor berekenden de liberalen het loon van een alleenstaande, een steuntrekkende, en tweeverdieners. Maar dat kwam hen op erg veel kritiek te staan: waar zijn dan de zelfstandigen? En hoe zit dat met de index? Tellen ze dat erbij alsof het een maatregel is van de regering, terwijl het een verworven sociaal recht is?
  • Even opvallend, Vooruit en Groen gaven ook een stevige sneer aan de N-VA, die vanuit de Vlaamse regering nu ook bijkomende inspanningen zou kunnen gaan doen:
    • “De N-VA vraagt of we echt op zo’n akkoord, zoals nu voorligt, hebben gewacht. Welnu, ik wacht nog altijd op het antwoord van de N-VA-minister op Vlaams niveau, mevrouw Zuhal Demir, die eveneens bevoegd is. Maar zij heeft aangekondigd dat ze het eens een keer zal onderzoeken”, zo stelde Depraetere.
    • “Nu kijk ik naar de overkant van de straat. Bij de Vlaamse regering blijft het tot op vandaag bijzonder stil. Ik zou onze vraag aan de Vlaamse regering kunnen herhalen, namelijk waar het grote ondersteuningspact blijft, waardoor mensen goedkoper hun woning kunnen isoleren”, zo zei Wouter De Vriendt (Groen). 
    • Die zou voor een alleenstaande met een laag loon een koopkrachtvoordeel van 1.000 tot 1.100 euro opleveren, en voor tweeverdieners met een gemiddeld loon een voordeel van 1.900 tot 2.000 euro. “Het is te gemakkelijk om in dit debat een soort bijziendheid te hanteren en blind te zijn voor alles ernaast”, stelde De Croo.
    • Een deel van het debat verschoof nadien naar een discussie over wat de Vlaamse regering gaat doen, waar N-VA aan het roer staat. “Ik vind het straf dat N-VA kritiek geeft op een regering die 1,7 miljard euro investeert in de verlaging van de energiefactuur. Wat heeft N-VA gedaan? De btw verhoogd van 6 naar 21 procent en er een indexsprong bovenop gedaan. Ik wacht nog altijd op het antwoord van uw minister”, sneerde Depraetere.
Meer