De markten zijn er rotsvast van overtuigd dat de Europese Centrale Bank (ECB) in juni de rente zal verlagen. De voorbije twee jaar is die gestegen van -0,5 naar 4 procent. Het blijft weliswaar koffiedik wat er daarna zal gebeuren. Robert Holzmann, voorzitter van de Oostenrijkse centrale bank, roept alvast op om na een eventuele verlaging in juni niet hetzelfde te doen in juli.
In het nieuws: Volgens Holzmann – wie als een havik (voorstander van een verstrakkend geldbeleid red.) wordt beschouwd – is het geen goed idee om twee opeenvolgende maanden de rente naar beneden te stellen.
- Hij benadrukt in een gesprek met de Duitse nieuwsbrief Platow Brief dat er de komende maanden te weinig info zal zijn om een tweede opeenvolgende renteverlaging in juli te verantwoorden. “Onze beslissingen zijn afhankelijk van gegevens”, klinkt het. “Als de huidige trend zich zo voortzet, dan zijn een of twee verlagingen dit jaar heel waarschijnlijk, maar als dat niet het geval is, moeten we voorzichtiger te werk gaan”.
- Holzmann merkt op dat de dienstenprijzen en de kerninflatie hoog blijven. “Daarenboven mogen we niet vergeten wat er zich allemaal afspeelt op het geopolitieke toneel. Dat alles heeft ook een impact op de prijsevolutie”, aldus het bestuurslid van de ECB.
- De inflatie in de eurozone komt weliswaar dichter te liggen bij het doel van de ECB, zijnde 2 procent. Uit het jongste inflatierapport van Eurostat blijkt dat de consumentenprijzen in de monetaire unie in april met 2,4 procent zijn gestegen.
- De kerninflatie – die geen rekening houdt met onbewerkte voedingsmiddelen, energie, tabak en alcohol – bedroeg 2,7 procent
Veel onzekerheid over verdere evolutie rente ECB
Details: Er is binnen de ECB veel onzekerheid over wat er moet gebeuren na de eerste renteknip.
- Yannis Stournaras, voorzitter van de Griekse centrale bank, is bijvoorbeeld voorstander van meerdere renteverlagingen dit jaar. Hij vreest dat de economische groei in de eurozone anders te veel onder druk zal staan.
- Volgens de jongste cijfers van Eurostat kon de eurozone in het eerste kwartaal van 2024 uit een recessie klauteren. De groei bedroeg 0,3 procent (tegenover het voorgaande kwartaal), na twee opeenvolgende kwartalen waarin er telkens sprake was van een krimp met 0,1 procent.
- Pierre Wunsch, gouverneur van de Nationale Bank van België (NBB), waarschuwde maandag dat de ECB moet letten op de signalen die ze uitstuurt naar de beleggers. “Als we in juli voor de tweede keer op rij de rente naar beneden bijstellen, bestaat de kans dat de markten een verdere aaneenschakeling van renteverlagingen zullen verwachten”, klonk het. “Een verlaging in juni is gepast, maar in juli zal het voornamelijk belangrijk zijn om de verwachtingen in toom te houden.” Hij sluit zich daarbij aan bij zijn collega Holzmann.