Talloze banken hebben de voorbije maanden de rente opgetrokken. In totaal krijg je momenteel op dertien spaarboekjes een rente van minstens 1 procent. Maar hoeveel geld heb je na tien jaar als je je kapitaal parkeert op een hoogrentende spaarrekening?
Hogere rente op spaarboekjes: hoeveel geld staat er op je rekening na tien jaar sparen?

Waarom is dit belangrijk?
Veel spaarboekjes brengen vandaag een veelvoud op in vergelijking met vorig jaar. De financiële instellingen krijgen door het verstrakkende geldbeleid van de Europese Centrale Bank (ECB) een hogere vergoeding op het kapitaal dat ze storten bij de centrale banken. In ons land is dat de Nationale Bank van België (NBB).De details: Spaarboekjes bestaan in alle maten en vormen. De ene spaarformule laat je maximaal een bepaald bedrag per maand opzijzetten, terwijl je bij een andere rekening de rente fors ziet dalen als je bepaalde spaardoelstellingen niet haalt. Voor deze oefening gaan we uit van een (bancair) spaarboekje dat voor iedereen beschikbaar is.
- We hanteren een spaarhorizon van tien jaar, waarbij je maandelijks 500 euro opzijzet.
- Vision Max van Santander Consumer Bank biedt een rente van 1,6 procent, de hoogste spaarvergoeding op de Belgische markt. Dat tarief geldt enkel voor wie tussen 125.000 en 200.000 euro spaart. Dat is een spaardoelstelling die niet voor iedereen haalbaar is. Daarom laten we deze spaarformule links liggen. Wie meer of minder spaart, ziet de rente dalen tot 0,85 procent.
- We houden ook geen rekening met de Extended-Spaarrekening van Aion Bank, die 1,5 procent opbrengt, omdat je een betalend abonnement moet afsluiten bij de neobank om zo’n rekening te openen, wat dus een hap neemt uit de spaaropbrengsten.
- Vision+ van Santander Consumer Bank en ING Tempo Sparen zijn daardoor de beste spaarformules die we voor deze oefening gebruiken. Die spaarboekjes brengen 1,4 procent op.
Wat brengt tien jaar sparen op?
De spaaropbrengsten: Hoeveel staat er op je spaarboekje na tien jaar sparen?
- Indien je elke maand 500 euro parkeert op de bovenstaande twee spaarboekjes heb je na een decennium sparen 64.408 euro op je rekening staan, waarvan 4.408 euro aan interesten.
- Wat als je minder spaart? Wie gedurende diezelfde periode bijvoorbeeld 300 euro per maand opzijzet, heeft op het einde van de rit 38.645 euro bijeen gespaard, waarvan 2.645 euro aan interesten.
- Hoe meer je spaart, hoe groter de spaaropbrengsten. Wie maandelijks 1.000 euro opzij kan zetten, heeft na tien jaar sparen 128.817 euro, waarvan 8.817 euro aan spaaropbrengsten.
- Kanttekening: Via Tempo Sparen van ING kan je maximaal 500 euro per maand sparen.
Inflatie klopt de spaarrentes
Impact inflatie: Zelfs na de recente renteverhogingen schieten de spaarboekjes ruimschoots tekort om de inflatie bij te benen.
- De Belgische inflatie (op jaarbasis) bedroeg in december 10,35 procent. Dat cijfer ligt ruim zeven keer hoger dan wat de spaarboekjes van ING en Santander Consumer Bank opbrengen.
- Wie maandelijks 500 euro op die spaarboekjes parkeert, verliest na tien jaar (bij een ongewijzigde inflatie) 21.350 euro aan koopkracht.
- Lichtpuntje: de inflatie zal naar alle waarschijnlijkheid verder afzwakken de komende maanden. De ECB streeft immers naar een inflatie van 2 procent (op de middellange termijn).
- Economen waarschuwen wel dat het nog een tijdje zal duren alvorens de monetaire instelling die doelstelling zal halen. Peter Vanden Houte, hoofdeconoom bij ING België, waarschuwde in een recent interview met Business AM Radio voor de zogenaamde tweederonde-effecten. Zo is de Belgische kerninflatie – zonder voeding en energie – vorige maand gestegen van 7,16 naar 7,34 procent.