“Hogere boete voor sigarettenpeuk op straat gooien dan voor landgurige zieke die weigert formulier in te vullen”: Magnette zwakt “grote hervorming” enorm af

Toch even nuttig om te kijken wat Paul Magnette (PS) nog ten gronde zegt over het dossier van de langdurig werklozen.

 • De PS-voorzitter haalt niets minder dan de bazooka boven, wanneer het gaat over de langdurig zieken. Daarbij laat hij geen twijfel over zijn lezing van het begrotingsakkoord van vorige week.
  • “Ik herhaal dat als men concludeert dat we langdurig zieken gaan sanctioneren, dat men de nota niet heeft gelezen. Ik hoor een hele serie leugens op dat vlak.
  • “Er komen geen sancties aan het adres van mensen die langdurig ziek zijn en werk weigeren. U kan dat drie keer opschrijven.”
  • “Het gaat slechts om een procedure. Wie na een reeks aanmaningen echt weigert een dokter te zien, kan daarvoor een boete voor krijgen. We spreken hier van zo’n 30 euro. “
  • Een boete om een peuk op straat te gooien is duurder.”
  • “Er is uiteraard een symbolisch aspect, dat ik lastig vind. Een boete van 30 euro voor wie een formulier niet invult, hoe miniem ook, daar houd ik niet van, uiteraard.
  • “Bepaalde partijen wilden dat we echt zouden bestraffen, maar dat hebben wij afgeblokt. Wij hebben daarop altijd ons veto gesteld.”
  • “Dat zijn dromen in geuren en kleuren voor sommigen. En ze mogen blijven dromen in die geuren en kleuren, maar de PS zal nooit toestaan dat langdurig zieken gestraft zullen worden.”
 • Die uitspraken van Magnette kunnen tellen. Daarmee zet hij zich eigenlijk op dezelfde lijn als de kritiek van de oppositie, met name Valerie Van Peel (N-VA). Die stelde tijdens het parlementaire debat, dat de maatregel van Frank Vandenbroucke (Vooruit), de minister van Volksgezondheid, eigenlijk absoluut niets voorstelde en ook weinig tot geen effect zou opleveren. Een hoogst ongemakkelijke analyse voor de regering dus, gemaakt door de voorzitter van de grootste coalitiepartner.
Meer
Mijn Volglijst

Europese beurzen blaken weer van vertrouwen

07/12/2021 17:47

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn dinsdag met flinke winsten gesloten, nadat beleggers het vertrouwen hervonden door afnemende angst over de omikron-variant van het coronavirus.

De brede STOXX Europe 600 index sloot 2,5 procent hoger op 480,23 punten. De Duitse DAX steeg 2,8 procent tot 15.814 punten. De Franse CAC 40 klom 2,9 procent naar 7.065 punten. De Britse FTSE steeg 1,5 procent naar 7.340 punten.

Lees meer...
Markten
Lees meer...
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20