Hoge vastgoedprijzen dwingen veel jonge gezinnen tot huren

Hoge vastgoedprijzen dwingen veel jonge gezinnen tot huren
NICOLAS MAETERLINCK/AFP via Getty Images

De verslechterde betaalbaarheid van woningen dwingt veel jongeren om noodgedwongen langer op de huurmarkt te blijven, zo blijkt uit een vastgoedenquête bij duizend Belgen door ING België.

In het nieuws: De hypotheekrentes dalen eindelijk na de sterke stijging van de voorbije twee jaar.

  • Hoewel de rentevoeten de afgelopen weken zijn gedaald, verwacht ING evenwel geen sterke heropleving van de Belgische vastgoedmarkt in 2024. “Ondanks de lagere rente is de betaalbaarheid nog steeds slechter in vergelijking met de periode vóór 2022”, klinkt het.
  • Vermoedelijk zullen de hypotheekrentes dit jaar ook niet veel verder dalen. “Daarom houden we voor dit jaar rekening met een bescheiden groei van de huizenprijzen van 1,5 procent, wat in reële termen de facto een daling is, gezien de inflatie vermoedelijk nog meer dan 3 procent zal bedragen”, rekent ING-econoom Wouter Thierie voor.

Ingezoomd: Een woonkrediet neemt bij veel gezinnen een grote hap uit het maandbudget en is voor minder kapitaalkrachtige gezinnen – zoals jongeren zonder steun van ouders of grootouders – zelfs helemaal onhaalbaar.

  • Hoewel de gemiddelde leencapaciteit van begin 2022 tot het derde kwartaal van 2023 met 11 procent is gedaald, zijn de huizenprijzen wel gestaag verder blijven stijgen.
  • Begin 2022 moest een koppel met een gemiddeld inkomen, dat 90 procent van de aankoopprijs leende over een looptijd van 25 jaar, maandelijks 29 procent van haar netto belastbaar inkomen opzijzetten voor de aflossing van de hypotheeklening. Eind 2023 was dit al gestegen tot 36 procent.
  • Circa 64 procent van de huurders in de enquête geeft aan dat ze wel een eigen woning willen kopen, maar niet over voldoende eigen middelen beschikken.

EPC-score

Plan B: De droom van een instapklare woning spat bij veel kandidaat-kopers vaak uiteen na de eerste reeks bezoeken, waarbij het prijskaartje doet schrikken. Een renovatiewoning wordt weer vaker als alternatief gezien tegenover een jaar geleden, de periode van sterk oplopende prijzen voor bouwmaterialen. Die prijzen zijn intussen gestabiliseerd.

👉 “Waar een jaar geleden 49 procent aangaf dat een slechte EPC-score voor hen een breekpunt was om een huis te kopen, is dat nu gedaald naar 38 procent”, zegt Thierie. “Veel gezinnen beginnen uit financiële noodzaak hun horizon te verbreden. Door de gestegen rente is het voor sommigen niet langer haalbaar om nog een energiezuinige woning te kopen. Bovendien staan de prijzen van huizen met een lage EPC-score momenteel onder druk, waardoor ze financieel steeds interessanter worden.”

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.