Hoge tot zeer hoge grondwaterstanden voor tijd van het jaar

Door de grote hoeveelheid neerslag in juli zijn de grondwaterstanden hoog tot zeer hoog voor de tijd van het jaar. Dat blijkt uit cijfers van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). 

In juli was het kouder en natter dan normaal. In de oostelijke helft van Vlaanderen viel tot meer dan dubbel zoveel neerslag als normaal en in het westen was juli normaal tot wat natter dan normaal. In de oostelijke helft viel veel meer neerslag dan in de westelijke helft, zowel de voorbije drie maanden als in juli alleen.

“Meer neerslag en minder verdamping zorgden ervoor dat de grondwaterstanden niet daalden, zoals normaal te verwachten is in het zomerseizoen”, verklaart de VMM. De freatische grondwaterstanden zijn op ongeveer zeven van de tien meetplaatsen hoog tot zeer hoog voor de tijd van het jaar. Op ongeveer 7 procent van de meetplaatsen zijn de grondwaterstanden nog laag (3 procent) tot zeer laag (4 procent)

“Weer normale waarden”

De neerslagtotalen voor de voorbije drie maanden (mei t.e.m. juli) variëren tussen 203,6 mm en 409,31 mm en blijven met een gemiddelde van 297,98 mm een stuk boven de normale waarden. Ter vergelijking: normaal valt in Ukkel 207,4 mm tussen mei en juli.

De VMM verwacht dat de neerslagsituatie voor de korte termijn voor de westelijke helft van Vlaanderen en het noorden van de provincie Antwerpen normaal blijft. “In de oostelijke helft van Vlaanderen zou het wat droger worden waarbij de extreem natte waarden geleidelijk aan verdwijnen en we weer normale waarden krijgen”, klinkt het. 

“Ongetwijfeld zijn de meeste Vlamingen de neerslag van de voorbije weken meer dan beu”, zegt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). “Niet in het minst daar waar het wateroverlast met zich meebracht. De aanhoudende neerslag heeft uiteraard gevolgen voor de grondwaterstanden.”

“Uit het toestandsrapport blijkt alvast dat we begin augustus 2021 veel minder locaties hebben met lage tot zeer lage peilen en een veel groter aandeel normale en hoge grondwaterstanden tegenover de situatie begin augustus vorig jaar.”

(lb)

Lees ook: Grondwaterstanden hoger dan in juli vorig jaar: “Er is nu meer marge”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20