Hoeveel spaargeld moet je hebben en sparen?

Het beheren van je geld en het sparen van een deel ervan zijn belangrijke instrumenten die je kunt gebruiken in je financiële leven. Je mag zeker er echter niet vanuit gaan dat geld sparen onder een matras, in een vriezer of ergens begraven in je achtertuin je enig financieel voordeel op zal leveren. Dit fenomeen wordt overigens door veel mensen gezien als sparen, maar in de financiële wereld spreekt men liever van oppotten. Behalve het verschil tussen sparen en oppotten, weten veel mensen evenmin hoeveel geld ze op hun zichtrekening en op hun spaarrekening dienen te houden.

Hoeveel geld dien je te hebben op je zichtrekening?

Zichtrekeningen, ook wel betaalrekeningen genoemd, staan niet bekend vanwege het geven van een hoge rente over het saldo dat erop aanwezig is. Zelfs banken die zichtrekeningen met een hoge rente aanbieden, hanteren in de regel ingewikkelde structuren met een heleboel voorwaarden waar je aan dient te voldoen voordat je de volledige vergoeding binnen kunt halen. Dit wil echter niet zeggen dat je helemaal geen geld op een bankrekening moet zetten vanwege een te lage rente, dit is immers gewoon een betere plek om je geld te bewaren dan op een geheime bergplaats bij je thuis.

Het geld dat je op een zichtrekening hebt staan zou voldoende moeten zijn om alle rekeningen van een maand te betalen en daarnaast een kleine buffer hebben om kleine onverwachte financiële tegenslagen mee op te kunnen vangen. Al het andere geld dat je binnenkrijgt, of bezit, moet veilig op een spaarrekening worden gezet. Je zichtrekening kan immers snel een financieel zwakke plek worden waardoor je spaargeld ook binnen oogwenk weer verdwenen zou kunnen zijn.

Tip! Bewust sparen via onderstaande opties

AanbiederGratis adviesBekijk alle voordelen
Tip: 100% online, hoge opbrengst en beschermd tot € 100.000 per spaarder!Berekenen
Tip: heel hoge rente!Berekenen
Tip: Uw geldreserve is altijd beschikbaar!Berekenen

Pas op voor fraude met betaal- en debetkaart

Criminelen maken op grote schaal gebruik van zogenaamde skimmers die stiekem op geldautomaten worden geplaatst op locaties waar veel financiële transacties uit worden gevoerd. Hierbij kun je denken aan benzinestations, winkels en geldautomaten bij banken of in winkelcentra. Door middel van het skimmen van een betaal- of debetkaart kunnen deze malafide personen gemakkelijk informatie stelen en zo de betreffende rekening hacken. De laatste jaren is deze vorm van diefstal van persoonlijke gegevens sterk in opkomst en zul je dus altijd goed op je hoede moeten zijn als je dit soort kaarten op openbare locaties wilt gebruiken. Maar als je gewend bent om altijd je bank- of debetkaart uit je zak te halen, in plaats van een beter beschermde kredietkaart, dan is het zaak om het op te nemen geldbedrag van de gekoppelde rekening zo laag mogelijk te houden en je bestedingspatroon hierop aan te passen.

Een hacker kan namelijk vrij gemakkelijk geld van de gekoppelde rekening opnemen, als hij of zij al de benodigde gegevens te pakken heeft kunnen krijgen. Om die reden is het verstandig om de eventuele schade zoveel mogelijk te beperken door het leeuwendeel van je financiële middelen op een spaarrekening te zetten en de toegang tot je geld voor derden zo moeilijk mogelijk te maken door je persoonlijke gegevens overal en altijd goed te beschermen.

Strategieën om het geld op je zichtrekening te beschermen

Om je een zekere voorsprong te geven op de criminelen die uit zijn op je persoonlijke gegevens en het leegroven van je bankrekening, hebben we hieronder een paar simpele stappen uitgewerkt die je kunt volgen om het risico op het hacken van je bankrekening zo gering mogelijk te maken:

  • Gebruik je kredietkaart voor het betalen van de meeste aankopen die je doet. De reden hiervoor is dat deze kaarten vaak een betere bescherming bieden tegen fraude en bovendien criminelen niet direct toegang zullen verschaffen tot de rekening waar je geld op staat.
  • Gebruik alleen geldautomaten in een bank. Op die manier is de kans een stuk kleiner dat een ander met je mee zal kijken als je je pijncode invoert, maar ook zul je minder snel het slachtoffer worden van een beroving.
  • Bedek altijd met je hand de toetsen van een geld- of pinautomaat als je je pincode invoert, in het bijzonder als je een transactie uitvoert met een bankpas. Hackers beschikken namelijk over minicamera’s die ze in geldautomaten kunnen plaatsen om op die manier je pincode in handen te kunnen krijgen.
  • Wrijf, na het voltooien van een transactie aan een geld- of pinautomaat, altijd even met je hand over alle toetsen. Zo voorkom je namelijk dat criminelen met behulp van een warmtegevoelige camera je ingetoetste pincode af kunnen lezen.
  • Stel waarschuwingen per sms in voor saldowijzigingen of transacties die betrekking hebben op je zichtrekening. Zo zul je altijd op de hoogte zijn van de stand van zaken en bovendien kun je op die manier al snel een vreemde transactie opmerken en de nodige actie ondernemen.
  • Zorg dat je op de hoogte bent van de voorwaarden ten aanzien van het aansprakelijkheidsbeleid van je bank je weet dan precies wat je kunt verwachten, en uiteraard ook wat er van jou wordt verwacht, ten aanzien van je betaalrekening.

Hoeveel geld die je op je spaarrekening te zetten?

De gloriedagen van spaarrekeningen met hoge rentes zijn al lang verleden tijd. Vandaag de dag moet je namelijk al blij zijn met een schamele rente op je spaargeld als je een normale spaarrekening af hebt gesloten. Online spaarrekeningen of online banken willen soms een wat hogere rentevergoeding op je spaargeld bieden. Wanneer je een spaarrekening kunt vinden met een net wat hogere rente, dan kan je dit echter al snel tientallen euro’s extra opleveren.

Een persoonlijk noodfonds opbouwen

Terwijl er enorme verschillen waar te nemen zijn tussen de verschillende rentevergoeding van diverse spaarrekeningen en zelfs sparen tegen een aantrekkelijke rente nog altijd mogelijk is, moet je als persoonlijk noodfonds ook een bepaald geldbedrag bijeen sparen dan je aan totale kosten voor je levensonderhoud hebt gedurende 6 tot 9 maanden. Met dit geld moet je dus in staat zijn om onder meer de huur of de hypotheek van je huis te kunnen betalen, maar ook de rekeningen van de nutsbedrijven, telefoonrekeningen, vervoerskosten en je boodschappen mee te kunnen opvangen in noodgevallen.

Laat je spaargeld niet in slaap vallen

Op financieel gebied is het noodzakelijk om altijd gemakkelijke toegang te hebben tot je persoonlijk noodfonds. In de praktijk betekent dit dus dat je het geld van dit fonds op een rekening hebt gezet die weinig risico’s met zich mee zal brengen. Toch mag het geen gewoonte worden om geld te gaan hamsteren op een spaarrekening alleen maar omdat je te bang bent om een deel ervan te gaan investeren. Wanneer je dit namelijk wel doet dan zal uiteindelijk de waarde van je geld gaan dalen als gevolg van de inflatie. Indien je vermogen op wilt gaan bouwen, dan zul je dus meer moeten gaan doen met je spaargeld dan alleen maar op een spaarrekening storten. De enige uitzondering op deze regel is: als je wilt gaan sparen voor een aanbetaling op een eigen woning. In dat geval wil je misschien een grootste deel van je spaargeld buiten de financiële markt houden om op die manier zoveel mogelijk financiële risico’s te vermijden.

Wat kun je verder nog doen met je geld?

Zodra je voldoende geld in je persoonlijke noodfonds hebt gestort om zes tot negen maanden rond te kunnen komen als er zich een financiële noodsituatie voordoet, dan kun je uiteraard je geld aan allerlei hebbedingetjes uit gaan geven, maar ook zou je kunnen overwegen om te gaan beleggen. Wanneer je echter wilt beginnen met beleggen, dan zul je een financiële deskundige om raad moeten vragen en jezelf de fijne kneepjes van het beleggen eigen dienen te maken om te voorkomen dat je blindelings een aantal investeringen gaat doen. Verder is het van cruciaal belang om altijd vooraf je bereidheid tot het nemen van bepaalde risico’s vast te stellen.

Beginners op het gebied van beleggen kunnen het beste starten met investeren zonder een zekere aandelenselectie, maar in plaats daarvan beleggingen gaan doen in een indexfonds, een beleggingsfonds of op financiële beurzen en in zee gaan met beleggingsmaatschappijen die lage tarieven hanteren. In alle gevallen die je als belegger er wel voor te zorgen dat je geen investeringen doe als je te maken hebt met een financiële noodsituatie en dat je voldoende vermogen overhoudt om onverwachte tegenslagen die op je levenspad komen op kunt vangen.

Tip! Bewust sparen via onderstaande opties

AanbiederGratis adviesBekijk alle voordelen
Tip: 100% online, hoge opbrengst en beschermd tot € 100.000 per spaarder!Berekenen
Tip: heel hoge rente!Berekenen
Tip: Uw geldreserve is altijd beschikbaar!Berekenen
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20