Dit is hoeveel procent van de video’s op TikTok gesponsord zijn

Bijna één derde van de video’s op TikTok bevatten gesponsorde content. Het gaat dan niet alleen om advertenties, maar ook partnercontent, gesponsorde video’s of eigen promovideo’s. Bij sommige van die video’s zou ook niet goed duidelijk zijn voor de gebruikers dat het gaat om gesponsorde content.

Op TikTok vinden we grote onthullingenvliegtuigtipsfiltersdansjesvreemde theorieënverschillende hypesopvallende hobby’sgrappige filmpjesreceptenal dan niet gevaarlijke challenges en nog veel meer. De applicatie is daarnaast uiteraard ook zeer bekend voor de muziek en virale hitjes die je erop kan horen.

Tussen dat alles blijkt zich echter steeds meer gesponsorde content te bevinden. Dat is de conclusie van een onderzoek van Insider. Deze nieuwssite liet twee journalisten drie uur lang in totaal 1.000 video’s bekijken op TikTok via de For You-pagina. Die deelden ze onder in zes categorieën: gewone niet-gesponsorde content, affiliate content, gesponsorde content, traditionele advertenties, zelfpromotie van een bedrijf of product en productreviews. Die vijf laatste categorieën kunnen allemaal gezien worden als reclame. In totaal zou ongeveer één op de drie video’s die gebruikers te zien krijgen op TikTok daaronder vallen.

TikTok Shop

TikTok heeft de laatste tijd de mogelijkheden voor bedrijven en ondernemers om reclame te maken via hun website serieus uitgebreid. Zo wil TikTok meer en meer een e-commerceplatform worden en ook zijn eigen inkomsten doen stijgen.

Dat doet het onder andere met TikTok Shop en affiliateprogramma’s. Met dat laatste kunnen influencers een commissie verdienen op producten waarvoor ze reclame maken. Gebruikers kunnen daarvoor onderaan die video’s op een link klikken die hen direct brengt naar dat item in de TikTok Shop. Dit systeem moedigt influencers uiteraard aan om steeds meer zo’n affiliatelinks toe te voegen aan hun video’s.

Advertenties

Daarnaast toont TikTok ook meer traditionele advertenties. Sinds kort doet het dat namelijk ook in de zoekresultaten. Aan de andere kant is het bedrijf wel bezig met testen voor een mogelijk betalend abonnement zonder advertenties. Als dat er echt komt, zullen gebruikers vermoedelijk wel nog steeds heel veel gesponsorde content en affiliate content te zien krijgen, maar geen traditionele adverenties.

Meer