Dit is uit hoeveel mensen een toekomstige kolonie op Mars zou moeten bestaan

Wetenschappers van George Mason University in de Verenigde Staten hebben via computersimulaties onderzocht hoe de ideale toekomstige kolonie op Mars eruit zou zien. Zij ontdekten dat een kolonie van amper 22 aardbewoners al voldoende groot was om op lange termijn stabiel te overleven. Het zou daarbij wel belangrijk zijn om ook te letten op de persoonlijkheidstypes van de Marskolonisten.

De interesse in een bemande reis naar Mars is, mede door bedrijven zoals SpaceX en Blue Origin, de laatste jaren opnieuw enorm toegenomen. Daarbij zou het doel op middellange termijn zijn om een permanente kolonie te stichten op de Rode Planeet. Dat moet ervoor zorgen dat de gevaarlijke en lange reis naar Mars niet te vaak moet worden gedaan door een bemand ruimtetuig.

Populatie

Om die reden besloten sociale wetenschappers van de George Mason University alle mogelijke scenario’s voor zo’n Marskolonie te simuleren. Dat deden ze met computersimulaties die tot 28 jaar in de toekomst keken. Hun bevindingen noteerden ze in de paper ‘An Exploration of Mars Colonization with Agent-Based Modeling‘.

De eerste conclusie van de studie is alvast verrassend. Vroegere modellen gingen er namelijk altijd vanuit dat een permanente kolonie op Mars uit minstens enkele honderden mensen moest bestaan. Volgens dit onderzoek zou dat echter al mogelijk moeten zijn met amper 22 aardbewoners. Dat zou voldoende zijn om vier belangrijkste taken (lucht, water, voedsel en afvalverwerking) permanent te kunnen blijven uitvoeren.

Persoonlijkheidstypen

Omdat de studie van de George Mason University uitgevoerd is door sociale wetenschappers is er uiteraard ook gekeken naar de persoonlijkheid die ideaal is voor zo’n Marskolonie. Zij onderzochten daarvoor in hun simulatie vier basispersoonlijkheidstypen: neurotisch, reactief, sociaal en altruïstisch.

Het altruïstische of milde persoonlijkheidstype is volgens hen het enige type dat kans biedt op overleving. Dat komt omdat het het hoogste coping-mechanisme heeft, iets wat nodig is op Mars omdat stressfactoren door onvoorziene omstandigheden en ongelukken onvermijdelijk zijn.

Meer