Hoeveel kosten sigaretten in Europa? België een van de duurste landen

Als je vaak op reis gaat, zal je al gemerkt hebben dat de prijs voor een pak sigaretten veel kan verschillen per land. Zelfs binnen Europa zijn sommige landen meer dan vier keer duurder dan andere. En België is een van de duurste.

Europa is één van de duurste regio’s ter wereld om een pakje sigaretten te kopen. En België staat op de negende plaats – zelfs op zesde plaats als we enkel naar de lidstaten van de Europese Unie kijken. Gemiddeld kost een pakje sigaretten in ons land 6,50 euro. Numbeo nam voor deze berekening de prijs van een pakje Marlboro als norm.

Twee jaar geleden stond België ook al op die positie in een rapport van de Tobacco Manufacturers Association. Binnen Europa zijn er grote verschillen tussen de prijzen, en dat heeft alles te maken met diverse accijnzen.

De duurste landen voor sigaretten in Europa

Het duurste land van Europa voor een pakje sigaretten is Ierland. Daar betaal je tegenwoordig zo’n 12 euro. Het is niet toevallig dat de Ieren bovenaan de rangschikking staan, want het land voert al bijna twee decennia een forse strijd tegen roken. In 2004 was Ierland het eerste land ter wereld om roken op de werkvloer te verbieden. Ook bars en restaurants vielen onder het rookverbod. Sinds september 2017 mogen er ook geen logo’s van producenten meer op pakjes sigaretten staan.

Asbakken staan voor de deur van een pub te koop, met op de achtergrond twee mannen die een sigaret roken.
[/media-credit] In Ierland is roken in pubs en restaurants al een hele tijd verboden.

Ook in Noorwegen moeten sigaretten tegenwoordig in een neutrale verpakking worden verkocht. Dat sigaretten hier bijzonder duur zijn, hoeft uiteraard niet te verbazen. In Noorwegen betaal je 11,82 euro voor een pakje. De top drie wordt afgerond door het Verenigd Koninkrijk, waar je 11,59 euro zou betalen. De andere Europese landen zitten allemaal onder de kaap van tien euro voor een pakje sigaretten. IJsland (9,61 euro) en Frankrijk (8 euro) vervolledigen de top vijf.

België is in de ranglijst voorts enkel nog goedkoper dan Zwitserland (7,29 euro), Finland (7 euro) en Nederland (6,90 euro). Ga je naar Duitsland, dan betaal je iets minder dan in ons land: 6,30 euro. Maar ons goedkoopste buurland is Luxemburg, waar je gemiddeld 5,07 euro zou betalen.

 1. Ierland (€12,00)
 2. Noorwegen (€11,82)
 3. Verenigd Koninkrijk (€11,59)
 4. IJsland (€9,61)
 5. Frankrijk (€8,00)
 6. Zwitserland (€7,29)
 7. Finland (€7,00)
 8. Nederland (€6,90)
 9. BELGIË (€6,50)
 10. Duitsland (€6,30)

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

De goedkoopste landen voor sigaretten in Europa

Waar kan je dan op heden de beste zaken doen als je sigaretten zou willen kopen? Van de typische vakantielanden in Zuid-Europa is Italië het duurst. Daar kost een pakje sigaretten 5,30 euro. In Spanje en Portugal betaal je 5 euro. Griekenland is iets goedkoper met zo’n 4,50 euro voor een pakje sigaretten.

Maar de goedkoopste landen moet je eerder in Oost-Europa en de Balkan gaan zoeken. Oekraïne spant de kroon, want daar kost een pakje sigaretten maar 1,18 euro. Roken is daar een nog steeds een enorm probleem. Zo’n 36% van de Oekraïners rookt – het Europese gemiddelde is 28%. Bovendien tellen de jongste leeftijdsgroepen liefst vier keer meer rokers dan de oudere.

Moldavië volgt als op één na goedkoopste land met 1,31 euro per pakje. En als je Rusland bij Europa rekent, dan staat dat land op drie met een gemiddelde prijs van 1,88 euro. De eerste acht landen in de top 10 zijn niet verwonderlijk nog geen lid van de Europese Unie. De goedkoopste lidstaten voor sigaretten zijn Bulgarije en Litouwen.

 1. Oekraïne (€1,18)
 2. Moldavië (€1,31)
 3. Rusland (€1,88)
 4. Macedonië (€1,97)
 5. Albanië (€2,41)
 6. Servië (€2,54)
 7. Bosnië & Herzegovina (€2,68)
 8. Montenegro (€2,80)
 9. Bulgarije (€2,81)
 10. Litouwen (€3,55)

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

De duurste en goedkoopste landen voor sigaretten ter wereld

De verschillen in Europa zijn dus groot, maar in de rest van de wereld variëren de prijzen nog meer. Australië is al lang het duurste land ter wereld voor een pakje sigaretten. Je betaalt er ongeveer 18,20 euro. Het was het eerste land dat de neutrale verpakkingen invoerde. Rokers hebben het er niet gemakkelijk. Het is al lang verboden om binnen te roken, en intussen zijn er ook in open lucht al richtlijnen van kracht. De boetes zijn niet min, en ook de prijs van een pakje sigaretten blijft door toenemende belastingen alleen maar stijgen.

Een pakje sigaretten met de tekst 'roken doodt' op de toonbank, naast twee briefjes van 20 dollar.
In Australië is roken erg duur geworden. Een pakje kost er al drie keer meer dan in België . (Getty)

De strenge reglementen boeken wel resultaat, want nog maar 13% van de volwassen bevolking in Australië rookt. En in ziekenhuizen worden bijna een kwart minder patiënten opgenomen voor gezondheidsproblemen die door roken veroorzaakt zijn. In totaal zou de prijs volgens de geplande maatregelen nog naar 27 euro per pakje kunnen stijgen.

Ook in een ander land Down Under is roken een dure gewoonte geworden. In Nieuw-Zeeland kost een pakje sigaretten intussen 16,35 euro. Het eerste Europese land is dus Ierland op de derde plaats. Andere niet-Europese landen in de top tien zijn Canada (9,29 euro), Singapore (9,17 euro) en Israël (8,59 euro).

Bij de goedkoopste landen moet Oekraïne enkel Armenië (1,09 euro), Vietnam (0,96 euro) en Pakistan (0,96 euro) laten voorgaan. Maar het goedkoopste land ter wereld voor een pakje sigaretten is momenteel Kazachstan. Daar kost een pakje ongeveer 0,94 euro.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20