Hoeveel inflatie kunnen we nog aan? Een op de drie Belgen heeft onvoldoende spaargeld om meer prijsstijgingen op te vangen

Met een inflatie op een recordhoogte moeten meer en meer landgenoten terugvallen op hun spaargeld. Uit een recent rapport van de multinationale consumentenvereniging Euroconsumers blijkt overigens dat een op de drie Belgen onvoldoende spaargeld heeft om verdere prijsstijgingen op te vangen.

Economen werden met verstomming geslagen toen onlangs het inflatiecijfer van de eurozone werd gepubliceerd. Dat cijfer lag namelijk hoger dan verwacht. Zo is het leven in de eurozone in mei 8,1 procent duurder geworden. De economen hadden een inflatie van 7,8 procent voorspeld. Daar komt nog eens bij dat er in april voorzichtige signalen waren dat de inflatie aan het stabiliseren was, maar dat is dus duidelijk niet het geval met een geldontwaarding op recordhoogte. Ook in België is de levensduurte gestegen naar een nieuw hoogtepunt: 8,97 procent.

Onvoldoende spaargeld

De Belgische gezinnen maken zich almaar meer zorgen over de stijgende levensduurte. Zo heeft de benzineprijs in ons land bijvoorbeeld deze week een nieuw record gebroken. Die prijsstijgingen beginnen dan ook meer en meer hun tol te eisen. Een recente rondvraag van de Gezinsbond toonde al aan dat vier op de tien gezinnen naar hun spaargeld moeten grijpen om rond te komen.

Een nieuw onderzoek van Euroconsumers schept een nog somberder beeld. Uit een bevraging bij 5.229 consumenten in België, Portugal, Italië, Spanje, en Brazilië blijkt dat 40 procent van de respondenten onvoldoende spaargeld heeft om verdere prijsstijgingen op te vangen. Brazilië is hier de koploper. In dat land loopt dat cijfer op tot 58 procent. In België geeft 32 procent van de consumenten aan in de problemen te komen als de inflatie niet afzwakt. Dat is iets minder dan het gemiddelde van de vier Europese landen, namelijk 35 procent.

Angst om geld uit te geven

Door de onzekere situatie waar we ons nu in bevinden, geven we ook minder geld uit. Zo is 58 procent van de Belgen bang om geld te spenderen. In Portugal loopt dat cijfer zelfs op tot 81 procent. We hebben dan ook ons uitgavegedrag aanzienlijk veranderd. 45 procent van onze landgenoten koopt nu producten van goedkopere merken. Maar wat echt zorgwekkend is: 16 procent van de Belgen stelt medische zorgen uit (of annuleert het zelfs) als gevolg van de gestegen levensduurte.

De consumenten kijken ook niet bepaald door een roze bril naar de toekomst. Vier op de vijf respondenten uit de vijf landen verwachten dat de energie- en de brandstofprijzen verder zullen toenemen. Ondanks hun financiële problemen gaf het merendeel van de consumenten in België, Spanje, Italië en Portugal (57 procent) aan dat ze de sancties tegen Rusland blijven steunen. 58 procent van hen zou zelfs bereid zijn af te zien van enig comfort in hun dagelijks leven als dat helpt in de strijd tegen de Russische invasie in Oekraïne.

(fjc)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.