Hoeveel geld kan ik lenen (berekenen)?

Bij het kopen van een huis moet je je eerst afvragen hoeveel geld je precies kan lenen. De belangrijkste overweging is: “Hoeveel kan ik zelf betalen?” Dat is omdat geldschieters vaak geneigd zijn om je meer geld te lenen dan je verwacht, maar je moet wel zorgen dat je je schulden nog kan afbetalen.

Hypotheekverstrekkers kijken naar jouw inkomsten en uitgaven om te zien of je de terugbetalingen kunt bijhouden als de rente stijgt of jouw omstandigheden veranderen. Jouw kredietwaardigheid wordt bepaald door een aantal factoren. Financiële instellingen zullen kijken naar jouw inkomen en of je fulltime, parttime of terloops werkt, burgerlijke staat, het aantal personen ten laste, jouw kredietscore en kosten.

De formule van elke kredietverlener voor het berekenen van het leningvermogen kan enigszins afwijken. Ze hebben de neiging voorzichtig om te gaan met hun berekeningen. Als het bijvoorbeeld om creditcards gaat, kunnen ze de limieten op jouw kaarten overwegen. Dus als je een kredietkaart hebt met een limiet van €20.000, kunnen ze die €20.000 zien als potentiële schuld en vervolgens de mogelijke terugbetalingen van die schuld tellen als een uitgave.

Verschillende banken = verschillende leningen

De geldschieter hanteert ook een soortgelijke aanpak bij het beoordelen van jouw vermogen om terugbetalingen te doen. Ze zullen rekening houden met toekomstige rentestijgingen en jouw vermogen om te gaan met de hogere terugbetalingen die mogelijk vereist zijn. Daarom is het waarschijnlijk dat verschillende geldschieters je een ander maximaal leenvermogen zullen geven. Je zult merken dat verschillende online calculators je verschillende resultaten kunnen geven.

Als je jouw financiën hebt beoordeeld en hebt vastgesteld hoeveel je elke maand kunt betalen, kan je het maximale bedrag berekenen dat je kunt lenen met behulp van een online leningcalculator. Gebruik de leningcalculator om in te schatten hoeveel hypotheekverstrekkers je zouden kunnen bieden. Dat is een ruwe schatting die alleen op jouw inkomen is gebaseerd, dus eventuele aanzienlijke uitgaven, zoals uitgaven voor je kinderen, terugbetalingen van schulden of schoolgeld, kunnen het bedrag verminderen dat een geldschieter je wil bieden:

De leningcalculator van Calkoo vind je hier: https://www.calkoo.com/nl/veelzijdige-lening-calculator

Hoeveel geld kan ik lenen voor een hypotheek?

Hypotheekwinkel

Klik hier om alle hypotheekleningen in België te vergelijken:

[table id=5 /]

Als je wil kopen, moet je erachter komen hoeveel je kunt lenen voordat je op huizenjacht gaat. Als je een hypotheek wil, moet je bepalen hoeveel je nodig hebt voordat je weet wat een geldschieter mogelijk wil aanbieden. Het is gemakkelijk om in de verleiding te komen om de lening op te trekken wanneer de geldschieter daartoe bereid is, maar zorg dat je je schulden altijd kan afbetalen.

Meer