Hoe ziet de wereld er in 2030 uit?

De gsm is ondertussen alweer bijna twee decennia oud, net als email en de Newton, de eerste mobiele computer van Apple. De vingerafdrukken van de toekomst waren ook 20 jaar geleden al zichtbaar in het heden. Jeffrey Bussgang, partner bij het Amerikaanse durfkapitaalfonds Flybridge Capital Partners, stelde een lijst met 10 voorspellingen voor de volgende twee decennia op.

Hoe ziet de wereld er in 2030 uit?

1. 2 op 3 Amerikanen rijden met een elektrische wagen. (Volgens het Internationaal Energie Agentschap (IEA) en The Economist zal het olieverbruik de volgende 20 jaar slechts lichtjes dalen)

2. Klaslokalen worden digitale omgevingen waarin individuele studenten over tabletcomputers beschikken die gelinkt zijn aan het internet en een reeks beschilkbare applicaties. Ook de leraar beschikt over een Smartboard dat informatie op een digitale manier beschikbaar maakt.

3. Dankzij geavanceerde technieken zijn geneesmiddelen gevonden tegen kanker en andere ziekten.

4. Supersnelle HST’s (hogesnelheidstreinen) domineren het globale personenvervoer.

5. Commerciëel vliegverkeer naar de maan is niets ongewoons meer voor de superrijken. Vergelijkbaar met vliegen in een privé-jet vandaag.

6. Auto’s rijden vanzelf en worden via de stem gecontroleerd.

7. Portefeuilles zijn iets van het verleden. Alle zaken die je daarin stak (kredietkaarten, identiteitskaarten, kortingsbonnen) staan nu op je smartphone.

8. Elektriciteitssnoeren bestaan niet meer. Alles is draadloos. Ook telefoonlijnen over het land verdwijnen.

9. Hoverboards –een soort vliegende skateboards– zullen in de handel te koop zijn. Ze blijven duur, maar zijn interessant voor kleine verplaatsingen, waar ze de fiets kunnen vervangen.

10. Een vrouw staat aan het hoofd van de Verenigde Staten.

De volgende voorspellingen haalden de lijst niet:

1. Mensen landen op Mars
2. Hoverauto’s (auto’s die aan grote snelheid boven het gewoon verkeer kunnen vliegen)
3. Auto’s die tot vliegtuigen kunnen worden omgebouwd.
4. Huisrobotten die het huishouden doen
5. Leven op een andere planeet
6. Elektronische inkt die op flexibele, flinterdunne schermen kan worden gedownload en zo een instant boek genereert.

Voorspellingen zoals bovenstaande – gebaseerd op actuele informatie – zijn altijd grappig en interessant. De maanreizen en de zelfrijdende auto’s stonden op de lijst van voorspellingen die in 1964 werd opgesteld tijdens de Wereldtentoonstelling van New York. Die zaken zouden deel van ons leven uitmaken werd toen voorspeld, tegen ten laatste … 2000. (FZ)

Meer