Hoe verantwoord reis jij?

Reizen biedt levensveranderende ervaringen, maar heeft tegelijk een enorme impact op het milieu. Door bewuste keuzes te maken, kunnen we bijdragen aan het behoud van onze planeet, en dat terwijl we op verkenning gaan. Deze quiz bevat meerkeuzevragen over duurzaam reizen. Beantwoord de volgende vragen dan ook eerlijk en ontdek hoe verantwoordelijk jij reist.

 1. Ik heb mijn bestemming gekozen op basis van…
  a) Het aantal eco-certificaten
  b) Hoeveel Instagram-hotspots er zijn
  c) De lokale cultuur en natuur
 2. Mijn bestemming ligt meestal in…
  a) Een ander continent dan waar ik woon
  b) Hetzelfde continent als waar ik woon
  c) Hetzelfde land als waar ik woon
 3. Op vakantie slaap ik in…
  a) Een bekende hotelketen
  b) Een gastgezin
  c) Een Airbnb met een lokale host
 4. Tijdens mijn vakantie…
  a) Let ik niet op mijn waterverbruik
  b) Ik let op mijn waterverbruik
  c) Ik probeer op mijn waterverbruik te letten, maar vergeet het soms
 5. Als ik dorst heb…
  a) Koop ik water in een supermarktketen
  b) Hervul ik mijn herbruikbare fles
  c) Koop ik water in een plaatselijke winkel
 6. Voor het avondeten…
  a) Eet ik in een fastfoodketen
  b) Eet ik in een restaurant
  c) Haal ik af bij een restaurant
 7. Als souvenir koop ik…
  a) Massaproducten zoals magneten of standbeeldjes
  b) Lokaal verbouwde koffie, thee, kruiden, enz.
  c) Plaatselijk handwerk
 8. Als activiteit…
  a) Ontspan ik op het strand of bij het zwembad
  b) Verken ik de omgeving met een lokale gids
  c) Bezoek ik een dierenopvang om dieren te aaien
Foto: Ali Dashti via Pexels

Meestal antwoord a?
Er is ruimte voor verbetering in duurzaam reizen. Maak positieve veranderingen! Hieronder vind je tips over duurzaam reizen.

Meestal antwoord c?
Gefeliciteerd, je bent een duurzame reiziger! Blijf zo doorgaan en verken de wereld met eco-bewustzijn.

Meestal antwoord b?
Je bent op de goede weg! Blijf werken aan duurzame keuzes. Hieronder staan een aantal tips.

Foto: Taryn Elliot via Pexels

Hoe kun je de wereld duurzamer verkennen?
Duurzame keuzes kunnen zowel het milieu als lokale gemeenschappen ten goede komen. Hier zijn enkele overwegingen bij reisbeslissingen.

Hoe kies je een bestemming?
Controleer of de bestemming openstaat voor toerisme. Bijvoorbeeld, in 2022 was er een tekort aan water en medicijnen in Hawaï, waardoor toeristen werden gevraagd weg te blijven. Toeristen bleven echter komen, wat druk zette op de lokale bevolking. Een duurzame bestemming ligt dichtbij, zodat je er met het openbaar vervoer kunt komen.

Welke vlucht kies ik?
Kies voor een rechtstreekse vlucht als je moet vliegen. Dit vermindert de uitstoot van broeikasgassen, die vooral ontstaat bij opstijgen en landen.

Waar verblijf en eet ik?
Probeer grote ketens te vermijden. Thuisverblijven ondersteunen de lokale bevolking en geven je inzicht in hun leven. Bij Airbnb of appartementverhuur, onderzoek of de verhuurder lokaal is. Wat eten betreft: eet op plekken waar lokale producten worden gebruikt en vermijd afhaalmaaltijden.

Welke activiteiten doe ik?
Als je vooral wilt relaxen op het strand of bij het zwembad, vraag jezelf af of je echt naar de andere kant van de wereld moet vliegen. Er zijn misschien bestemmingen dichterbij. Bij dierentoerisme, kies organisaties die duurzaam zijn en vermijd plekken waar je dieren kunt aaien.

Welke souvenirs neem ik mee?
Vermijd massaproducten en kies voor lokaal verbouwde koffie, thee of kruiden. Voor iets tastbaars, koop handwerk van lokale bewoners.


References:

Responsible travel with curious tourism. (2022). https://open.spotify.com/episode/1zKb9VrtWbQ9qVyosfqdVi?si=1e5226e8c74a4413

González-Pérez, D. M., Martín, J. M. M., Martínez, J. M. G., & Sáez-Fernández, F. J. (2020). An analysis of the cost of water supply linked to the tourism industry. an application to the case of the island of Ibiza in Spain. Water, 12(7), 2006

Bijdrage van Femke De Blende