Hoelang overleeft de Belgische staat op het fortuin van Albert Frère?

Hoe lang zou de overheid van een land overleven indien de rijkste persoon van dat land voor de kosten zou moeten opdraaien omdat de overheid failliet is? Een wat hypothetische vraag, die wordt beantwoord door de Robin Hood Index van het persagentschap Bloomberg.

Analisten keken naar de rijkste inwoners van 49 landen met verschillende politieke regimes en stelden een lijst op met daarin de rijkste inwoner van elk land (in slechts 4 landen gaat het om een vrouw: Angola, Australië, Chili en Nederland).

Daarna werd bekeken hoeveel geld die persoon netto bezat op 31 december 2017. Als basis werd de Bloomberg Billionaires Index genomen. Dat bedrag werd dan gedeeld door het geld dat dagelijks nodig is om de overheid in het land draaiende te houden. Die laatste som werd berekend aan de hand van gegevens van het IMF.

Cyprus is het beste af, want de overheid zou er 441 dagen overleven op de 10 miljard dollar die zijn scheepvaartmagnaat John Fredriksen bezit.

Minder vlot zou het gaan in Japan, Polen, de Verenigde Staten en China. In dit laatste land zou het fortuin van Jack Ma – de 16de rijkste persoon ter wereld – volstaan om de Chinese overheid exact 4 dagen boven water te houden.

Jeff Bezos, de rijkste mens ter wereld, zou de Amerikaanse overheid 24 uur langer in leven kunnen houden, voor een totaal van 5 dagen, even lang als Hugh Grosvenor het Verenigd Koninkrijk en Dieter Schwarz zijn Duitsland. 

Albert Frère, onze redder in nood

België zou dan weer 8 dagen overleven, mits het fortuin van staalmagnaat Albert Frère zou worden aangesproken. Dat fortuin werd eind 2017 op 5 miljard euro geschat, terwijl de dagelijkse kostprijs van onze overheid 615 miljoen euro bedraagt.

Onze buurlanden Frankrijk en Nederland zijn iets meer relax. De fortuinen van respectievelijk Bernard Arnault (Groupe LVMH) en Charlene De Carvalho-Heineken van de gelijknamige brouwerijgroep zouden volstaan om de loakel overheid ruim 15 dagen langer te laten functioneren.

Meer