Jack Ma koopt Château de Sours

Jack Ma, oprichter van de Chinese internetwinkel Alibaba, heeft het befaamde wijndomein Château de Sours in Bordeaux gekocht, zo meldt de gespecialiseerde website Decanter. Ma is de op één na rijkste Chinees. Met deze aankoop vervoegt hij een groeiende groep rijke Chinezen die investeren in Franse wijngaarden.

Jack Ma zou grootste plannen hebben met het Château de Sours. De miljardair, die volgens Forbes zo’n 21.5 miljard dollar aan activa zou bezitten, zou reeds begonnen zijn met renovaties aan het gebouw en de tuinen. Verder wil hij ook de 18e-eeuwse lijmstenen wijnkelders laten opgraven. Daar wil Ma naar verluidt een wijnmuseum inrichten. Volgens anonieme bronnen die betrokken zijn bij de renovatiewerken zou Ma op zijn domein een ‘mini-Versailles’ willen bouwen.

De Chinese miljardair onderhoudt goede banden met een andere Chinese eigenaar van wijndomeinen in de regio van Bordeaux, Zhao Wei. De twee zouden plannen hebben om samen te werken en zo te besparen op administratie- en andere zogenaamde overheadkosten. Nog steeds volgens dezelfde bron is de groep ook van plan om wijndomeinen in Californië, Italië, Nieuw-Zeeland en Australië op te kopen. “De schaal en de ambities van die plannen zijn gigantisch,” aldus de bron in kwestie.

Martin Krajewski, de voormalige eigenaar van het domein Château de Sours bevestigt de verkoop en verklaarde dat hij ‘in de afzienbare toekomst’ als consultant op het domein zal blijven werken. Hij blijft ook eigenaar van het domein Clos Cantenac in St. Emilion.