Hoe kun je je huis gebruiken om extra geld te verdienen?

Een woning zal doorgaans voor diens bezitter behoorlijk wat kosten met zich meebrengen, maar gelukkig kan het ook anders en kun je zelfs geld gaan verdienen met je woning. Hieronder hebben we een aantal manieren voor je op een rijtje gezet die je zou kunnen gebruiken om met behulp van je huis extra inkomsten te genereren, terwijl je gewoon in de woning kunt blijven wonen.

Verhuren een parkeerplaats

Indien je woonachtig bent in een stad, dan zul je je maar al te goed bewust zijn van het chronisch tekort aan parkeerplaatsen en een manier moeten zien te vinden waarop je omgaat met de beperkte parkeergelegenheid. Zodra je je echter tot de gelukkigen mag rekenen die beschikken over een eigen oprit of een gereserveerde parkeerplaats, dan kun je deze parkeerplek gaan gebruiken om inkomsten te genereren als je deze ruimte niet zelf in gebruik hebt. In dat geval kun je een parkeerplaats immers gaan verhuren en zo vaak een aardig winst in je zak steken. Zo kun je bijvoorbeeld met iemand afspreken op welke momenten je parkeerplaats beschikbaar is en wat de daaraan verbonden kosten zullen zijn om deze te mogen gebruiken. Het is zelfs mogelijk om je parkeerplaats tijdelijk te verhuren op momenten dat je deze zelf niet gebruikt, bijvoorbeeld omdat je even voor je werk op reis gaat of in de periode dat je op vakantie bent. De voorwaarden die aan de huurder stelt, kun je namelijk volledig zelf bepalen.

Wanneer je dicht bij een stadion of een andere populaire locatie woont, dan kun je waarschijnlijk je parkeerplaats tegen een aantrekkelijke prijs verhuren als er bijvoorbeeld een evenement gaande is. In feite kan dit erg winstgevend zijn en zal het zeker de moeite lonen om de mogelijkheden te gaan bekijken. Als je bijvoorbeeld je eigen voertuig tijdelijk elders kunt stallen, dan kun je je parkeerplaats verhuren zodra er wedstrijden en concerten in de buurt worden georganiseerd en er zich huurders voor een parkeerplek aan hebben gediend.

Uiteraard zul je wel altijd van tevoren na moeten gaan of je niet illegaal bezig bent als je je parkeerplaats te huur aan gaat bieden. Ook dien je te controleren de plaatselijke verordening erop na te slaan om niet in de problemen te komen bij de gemeente waarin je woonachtig bent. Nu je toch bezig bent met allerlei onderzoeken, kun je eveneens bij je verzekeraar checken of er geen haken en ogen verbonden zullen zijn op het gebied van je verzekeringen als je je parkeerplaats wilt gaan verhuren. Je verzekeringsmaatschappij zal je alle benodigde informatie kunnen geven met betrekking tot eventuele dekkingen, maar ook specifieke uitsluitingen, mocht er onverhoopt een schadeclaim ingediend moeten worden bij de verzekeraar.

Op huisdieren passen

Op het ogenblik dat je dol bent op dieren en een beetje extra ruimte tot je beschikking hebt, dan kun je wellicht één of meerdere huisdieren bij je thuis opvangen. Je zou dan een traditioneel kennel in je achtertuin kunnen bouwen of gewoon in je woning een hond, kat of zelfs minivarken opvangen en ervoor zorgen alsof het je eigen huisdier is. Om te beginnen dien je echter wel eerst een lijst op te stellen van alle diensten die je aan wilt bieden, de kosten die hieraan verbonden zullen zijn en de beschikbaarheid van een opvangplekje. Als je opvangschema het toelaat, dan kun je zelfs honden op gaan vangen, uit gaan laten en/of gaan verzorgen. Zodra er een goede mond op mond reclame in gang is gezet, kan het geld binnen gaan stromen omdat er dan steeds meer mensen van je diensten gebruik willen maken. 

Gebruik je (voor)tuin om spullen te verkopen

Indien er dagelijks veel mensen lang je huis rijden of lopen, dan kun je hier zeker je voordeel mee doen het aanbieden van allerlei spullen vanuit je voortuin. Dit zou kunnen gaan over ongebruikte artikelen die je bijeen hebt gezocht in je garage of kelder, maar ook dingen die je zelf hebt gemaakt, extra opbrengsten uit je bloemen- of groentetuin of de eieren van de kippen die je houdt. Als je buurt dit toelaat, dan zou je zelfs een reclamebord kunnen plaatsen waarop je de diensten en/of producten aanprijst die je wilt verkopen. Nadat je even de tijd hebt genomen om te brainstormen, kun je vast en zeker wel manieren bedenken om zoveel mogelijk spullen te verkopen. Kleine voorwerpen kun je bijvoorbeeld in een doos in je tuin plaatsen zodat klanten deze per stuk kunnen betalen. Voor de verkoop van grotere koopwaar kun je je contactgegevens duidelijk zichtbaar achterlaten zodat eventuele kopers contact met je op kunnen nemen om een afspraak te maken. Op die manier hoef je immers niet heel de dag thuis te blijven om je spullen te verkopen.

Verhuur van uw huis naar een productiebedrijf

Je kunt je woning beschikbaar stellen voor het maken van filmopnames en op die manier betaald worden door filmproducenten of andere productiebedrijven die op zoek zijn naar locaties voor hun nieuwste producties. Wanneer je op deze manier geld wilt verdienen, hoef je overigens geen herenhuis of een uitstekende locatie te bewonen. Het enige wat je hoeft te doen is je in te schrijven op speciale websites van castingbureaus die zich hebben gericht op het vinden van specifieke opnamelocaties. In sommige gevallen kun je per opnamedag evenveel geld verdienen als je per maand aan hypotheek aflost. Je kunt in bepaalde gevallen in een relatief korte tijd geld verdienen voor de hypotheekaflossingen van een paar maanden.

Start een privécamping

Je bent er ongetwijfeld van op de hoogte dat je je woning kunt gebruiken als Airbnb en (een deel van) je huis kunt verhuren aan geïnteresseerde reizigers, maar niet iedereen weet dat je je huis ook zou kunnen gebruiken om delen van je tuin te verhuren aan kampeerders die er hun t​tent op willen te zetten of er hun kamper willen stallen. Dit is een ideale situatie als je niet graag onbekenden in je huis wilt laten verblijven, maar je wel woonachtig bent in een regio die erg in trek is bij kampeerders. Je hoeft alleen maar een aantal regels voor je gasten op te stellen voor zaken die al dan niet zijn inbegrepen bij de huur van een kampeerplek. Misschien is het toegestaan om een kampvuur aan te leggen of zijn er sanitaire voorzieningen en elektriciteitsaansluitingen aanwezig waar je gasten kosteloos gebruik van mogen maken. Voordat je definitief de stap gaat zetten, dien je ervoor te zorgen dat je gemeente akkoord gaat met je plannen en dat je alle verzekeringen af hebt gesloten die nodig zijn, zoals een voldoende dekkende aansprakelijkheidsverzekering.

Verhuur van ongebruikte ruimtes.

Of je nu een leegstaande kelder, zolder of garage hebt, in alle gevallen kun je deze ruimte prima gebruiken als opslagplaats voor mensen die graag wat van hun spullen bij je stallen. Wellicht zul je eerst wat op moeten ruimen die zich in de jaren op heeft gestapeld in je huis. Maar wanneer deze klus geklaard is, heb je een prima opslagruimte voor iemand die bereid is om je er rijkelijk voor te belonen in de vorm van een vooraf overeengekomen huur.

Om je overtollige spullen te verkopen, kun je een tuinverkoop organiseren en ook hiermee wat extra geld in het laatje brengen. Vervolgens meet je de beschikbare ruimte op, maak je enkele foto’s en stel je een lijst op andere relevante informatie. Zo zul je moeten aangeven of de te huren ruimte schimmelvrij en eventueel verwarmd is, maar ook of de huurder een gemakkelijke, toegang heeft naar buiten. Bovendien zul je potentiële huurder absoluut moeten laten weten waartoe je bereid bent om op te slaan (maar ook wat je zeker niet in je ruimte wilt hebben). Ook is het zaak om aan te geven tijdens welke uren je huurder toegang kan hebben tot zijn, of haar, eigendommen. Je kunt zelfs besluiten om extra opslagruimte rondom je woning te creëren door één of meerdere loodsen te bouwen en zo een vast maandelijks inkomen veilig te stellen.

Zoals met veel van dit soort zaken om geld te verdienen, dien je van te voren altijd contact op te nemen met je verzekeraar om ervoor te zorgen dat de spullen die je op hebt geslagen gedekt zullen zijn in het geval er zich een ramp voltrekt. Een ongeluk zit vaak in een klein hoekje, dus is het niet verstandig om dit zomaar aan het toeval over te laten.

Neem een buitenlandse student in huis

Op het moment dat je beschikt over een logeerkamer, dan zou je deze kunnen gebruiken om een buitenlandse uitwisselingsstudent in te huisvesten. Je zult interessante gasten in je huis mogen ontvangen en daarnaast een mooi inkomen op de koop toe krijgen. Wanneer je ook nog maaltijden aan kunt bieden, een eigen badkamer voor handen hebt of bereid bent om de was van je gast te doen, dan kun je zelfs nog meer geld verdienen. De arrangementen zullen over het algemeen maar een korte periode duren, variërend van enkele weken tot enkele maanden. Om die reden hoef je geen enorm contract af te sluiten. Indien je er dus niet zeker bent of dit wel iets is dat bij je past, of wanneer je zeker weet dat je dit niet heel het jaar door wilt blijven doen.

Om te beginnen kun je het beste contact opnemen met lokale hogescholen en universiteiten. Zo kun je de persoon die belast is met de huisvesting van de uitwisselingsstudenten laten weten dat je geïnteresseerd bent om als ​​gastgezin op te treden. Het goedkeuringsproces is soms echter vrij lang en meestal voorzien van een soort sollicitatiegesprek en achtergrondcheck. Ook zal er meestal een bezichtiging van de te verhuren ruimte plaatsvinden voordat er daadwerkelijk sprake kan zijn van een stabiele bron van inkomsten.

Als je in een regio woont dat de thuisbasis is van meer dan één hogeschool of universiteit, dan kun je uiteraard ook meerdere onderwijsinstellingen benaderen zodat je meer mogelijkheden hebt om als huisvester voor uitwisselingsstudenten uitgekozen te worden. En op het moment dat je nog ruimte hebt voor de plaatsing van twee aparte bedden in de logeerkamer, dan kun je dit eveneens doorgeven omdat je woning dan doorgaans geschikt zal worden bevonden voor het huisvesten van twee studenten tegelijk. Het in huis nemen van één of meerdere uitwisselingsstudenten is een gemakkelijke manier om je reguliere inkomsten verder uit et breiden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20