Stappenplan: Hoe kan ik miljonair worden?

Een miljonair worden is niet voor iedereen weggelegd. Niet iedereen beschikt bijvoorbeeld over het beleggingstalent van Warren Buffett. Voor de meeste mensen zal de weg om miljonair te worden dan ook vaak lang zijn en hard werken met zich meebrengen. Op zoek gaan naar manieren om snel rijk te worden, heeft in de meeste gevallen dan ook weinig succes.

Kan iedereen miljonair worden?

Hoewel nog altijd een heleboel mensen ervan dromen om een miljonair te worden, is dat een doel dat slechts weinigen weten te verwezenlijken. De reden dat veel mensen hier niet in slagen kan worden gevonden in het feit dat er heel veel werk bij komt kijken en dat een groot deel van de mensen hun pogingen om rijk te worden al snel weer opgeven. Dit wil echter niet per definitie zeggen dat ook elke poging om miljonair te worden gedoemd zal zijn om te mislukken. Een doorsnee persoon kan dan ook daadwerkelijk een ​​miljonair worden, maar dat brengt dan wel een heleboel werk met zich mee. Erop rekenen dat u ooit miljonair wordt door het winnen van een loterij zal in de regel dan ook vaak een droom blijven.

Hoe herken je een miljonair?

Een miljonair die zijn, of haar, kapitaal zelf heeft weten te verwerven, kunt u herkennen aan een aantal specifieke kenmerken, namelijk:

  • Geduld: de kans dat u een ​​miljonair kunt worden is in de regel niet groot. Rijk worden heeft namelijk tijd nodig. Om die reden zult u dan ook geduldig dienen te zijn om voldoende onderwijs te genieten en allerlei opleidingen met succes af te ronden. Voorts zult u uw geduld op de proef moeten stellen als u moet wachten totdat de rente over uw kapitaal zal stijgen en gedane investeringen hun vruchten af gaan werpen.
  • Volharding: om toe te werken naar een bepaald doel zult u volhardend dienen te zijn. Om een miljonair te kunnen worden, is het bijvoorbeeld essentieel om u voor de lange termijn in te zetten. De weg naar rijkdom is dan ook een beetje te vergelijken met het lopen van een marathon; u kunt niet zomaar na een bepaalde tijd uw trainingen opgeven zonder ook het van het behalen van de eindstreep af te zien.
  • Hard werken: om een miljonair te worden zult u waarschijnlijk lange dagen, en soms zelfs nachten, moeten kloppen en soms moeilijke beslissingen moeten nemen. U zult verder dikwijls bereid moeten zijn om te werken als uw vrienden zich vermaken of ontspannen, zoals in het weekend en op feestdagen. Ook het vinden van een tweede baan kan vaak helpen om uw weg naar rijkdom te plaveien. Uiteraard geldt dit ook voor uw schoolprestaties, hoe beter u uw best doet op school, hoe groter de kans zal zijn dat u een goed betaalde baan in de wacht kunt slepen.
  • Het brengen van bepaalde offers: in het gros van de gevallen zult u, om miljonair te kunnen worden, een bepaald deel van uw huidig kapitaal opofferen om later meer geld te krijgen. De offers die u zou moeten brengen, kunnen onder andere inhouden dat u geen nieuwe auto kunt kopen, een zomervakantie over moet slaan of minder vaak buiten de deur kunt gaan eten. Maar ook de tijd die u normaal gesproken met familie of vrienden zou doorbrengen, kan opgeofferd moeten worden om uw droom van rijkdom waar te kunnen maken.
  • Moed: als u rijk wilt worden, zult u lef moeten tonen en uit uw comfortzone durven treden. Dit is vaak zelfs de enige manier waarop u uw droom kunt verwezenlijken en uw doelen kunt bereiken. Zo zal er onder andere veel moed voor nodig zijn om op een gespecialiseerde school onderwijs te gaan volgen zodat u in het gewenste vakgebied uit kunt gaan blinken. Daarnaast zal promotie maken op uw werk vaak gepaard gaan met het tonen van een zekere dosis moed. Natuurlijk zal u af en toe worden afgewezen. Het is dus nodig dat u met een eventuele afwijzing om kunt gaan en opnieuw een poging durft te doen om uw leven te veranderen en achter uw droom te blijven staan. Het verschil tussen mensen die succesvol zijn en personen die falen is in de regel dan ook dat de succesvolle individuen gewoon hun pogingen niet hebben gestaakt als het even niet mee zat in hun leven.

Manieren om een ​​miljonair te worden

Er leiden niet alleen meerdere wegen naar de stad Rome, ook leiden er meerdere wegen naar rijkdom. Door één of meerdere van de volgende wegen te bewandelen, kunt u op de voor uw meest geschikte manier toewerken naar rijkdom en uiteindelijk zelf een miljonair worden. Dus waar wacht u nog op? Ga direct aan de slag en wellicht behoort u tot de groep van doorzetters die uiteindelijk een enorme rijkdom zal oogsten.

Sparen voor uw pensioen

Sparen voor uw pensioen kan één van de meest eenvoudige manieren zijn om geld te verdienen, in het bijzonder als u besluit om hier al vroeg mee te beginnen. Het enige wat u hiervoor hoeft te doen, is het openen van een pensioenspaarplan bij uw werkgever, of op eigen houtje, en daar vervolgens geld op storten elke keer als u uw salaris ontvangt. Om uw winstpotentieel te maximaliseren is het echter wel belangrijk dat u op jonge leeftijd start en dat u het maximaal toegestane geldbedrag telkens opzij zet. In ons land kunt u bijvoorbeeld maximaal 990 of 1.270 euro sparen om van een fiscaal voordeel te genieten.

Uw leven binnen de perken houden

Uiteraard zou u ervoor kunnen kiezen om een luxeleven te leiden met een enorm huis en een grote auto. Maar als u ervan droomt om een miljonair te worden, dan is dit echter een minder goed idee. In dat geval doet u er beter aan om in een meer bescheiden woning te gaan wonen en in een tweedehandswagen te rijden.

Om een miljonair te kunnen worden, is het immers van groot belang om de kosten van uw levensonderhoud goed binnen de perken te houden. Op die manier zult u namelijk beter in staat zijn om geld opzij te zetten voor uw toekomst. Een heleboel mensen die ervan dromen om ooit rijk te worden, zullen om die reden dan ook niet gaan pronken met hun geld. Om erachter te komen hoe sommige miljonairs hun vermogen bij elkaar hebben gekregen, kunt u een beroep doen een heleboel boeken die deze mensen hebben geschreven. In deze werken leggen ze u haarfijn uit hoe ze hebben geleefd en welke wegen ze hebben bewandeld om uiteindelijk hun droom te verwezenlijken.

Vermijd schulden

Geen schulden maken, gaat eigenlijk hand in hand met uw leven binnen de perken houden. Geen schulden maken, is één van de meest waardevolle adviezen van de miljardair Warren Buffett. Hij adviseert om enkel schulden te maken indien het echt nodig is.  Wanneer het echt niet anders kan, is het belangrijk om een gedegen plan op te zetten waarin u uiteenzet hoe u zo snel mogelijk weer van deze schulden verlost zult zijn en het volledige leenbedrag samen met de leenvergoeding weer af hebt betaald.

Zo kan het bijvoorbeeld nodig zijn om een schuld te maken als u uw bedrijfje verder uit wilt breiden. Voordat u echter een lening aangaat dient u te weten op welke manier en wanneer u de schuld kunt afbetalen. Verder is het van groot belang dat u geld opzijzet voor het geval u te maken krijgt met (onverwachte) grote aankopen of betalingen.

Genereer extra inkomsten

Het is nooit een slecht idee om naar manieren te zoeken op extra inkomsten te generen. Het geld dat u op die manier verdient kunt u op zijn beurt laten renderen. U kunt het bijvoorbeeld beleggen of investeren in uw zaak. U kunt bijvoorbeeld extra geld verdienen door een tweede job te doen, of als zelfstandige aan de slag te gaan in bijberoep. Hoe meer tijd u het geïnvesteerde geld overigens geeft om te groeien, hoe groter de uiteindelijke verdiensten zullen zijn.

Investeer uw geld op een verstandige manier

Beleggen kan erg veel indrukken achterlaten, in het bijzonder als u nieuw bent in deze wereld. Om die reden is het belangrijk dat u zich verdiept in beleggen alvorens u bijvoorbeeld uw eerste aandeel koopt. Alleen op die manier zult u in staat zijn om uw vermogen aan te dikken. Een heleboel andere beleggers is het namelijk ook gelukt om langs deze weg een fortuin te maken en ook uw plan kan slagen als u het maar verstandig aanpakt en weet waar u mee bezig bent.

Met andere woorden, zoek investeringen die u niet veel geld kosten, vooral als u nog jong bent en u nog voldoende tijd heeft om uw doel te bereiken. Hoge makelaarskosten of jaarlijkse investeringskosten kunnen uw jaarlijkse winst namelijk laten dalen met 2 procent, en in bepaalde gevallen zelfs nog meer.

Op het moment dat u van plan bent om een ​​rekening te openen bij een broker, kunt u van tevoren telefonisch informatie opvragen. Vaak kan een deskundige medewerker u helpen bij het, op een verstandige manier, doen van investeringen. Veel brokers bieden ook vermogensbeheer aan, maar meestal moet u over voldoende startkapitaal beschikken. Bedragen tot 100.000 euro of meer zijn geen uitzondering. Gelukkig bieden brokers voldoende alternatieven aan voor startende beleggers, zoals beleggingsfondsen.

Geniet van gedegen onderwijs

Een heleboel mensen dromen ervan om van een krantenbezorger uit te groeien tot één van de rijkste mensen op aarde. Hierbij vergeten ze echter dat ongeveer 25 procent van alle miljonairs mensen zijn die een goed betaalde baan hebben, zoals artsen, advocaten of accountants. Al deze goedbetaalde beroepen vereisen echter een zeer gedegen opleiding. Om een miljonair te kunnen worden is het dus niet alleen belangrijk dat u een gedegen opleiding volgt, maar dat u een goed plan heeft om deze opleiding te kunnen betalen. Op die manier kunt u immers voorkomen dat u als student een heleboel geld moet gaan lenen en later dus met een forse schuld opgescheept zult zitten. Deze studieschuld zal de kans om miljonair te worden alleen maar in de weg staan.

Betaal uw hypotheek vervroegd af

Door de hypotheek op uw eigen huis vervroegd af te betalen, kunt u voorkomen dat u, in sommige gevallen wel, duizenden euro’s aan extra rente moet gaan betalen. Op het ogenblik dat u uw hypotheek af hebt betaald, kunt u hetzelfde bedrag opzij gaan zetten op een spaarrekening of beleggen in een beleggingsfonds.

In bepaalde gevallen kan het echter ook zinvol zijn om een hypotheek met een lage rente aan te blijven houden omdat u in sommige gevallen nog geniet van een fiscaal voordeel. De verschillende gewesten in ons land hebben de afgelopen jaren dat fiscaal voordeel afgezwakt of zelfs volledig geschrapt.

Begin een eigen bedrijf

Hoewel het beginnen van een eigen bedrijf één van de meer risicovolle opties zal zijn, is het wel een mogelijkheid die daadwerkelijk lonend kan zijn. Circa een kwart van alle miljonairs zijn namelijk mensen met een goed betaalde baan, terwijl de rest vaak begonnen zijn met het starten of overnemen van een bedrijf. Starten met een eigen bedrijf betekent echter dat u hard moet werken en dat u beschikt over de nodige dosis moed. Om die reden is deze weg niet voor iedereen de juiste manier om miljonair te worden. Het is dan ook goed om u eens te verdiepen in de verhalen van succesvolle ondernemers die niet alleen de voordelen van het beginnen van een eigen bedrijf laten zien, maar ook in beeld brengen hoe het is om een eigen zaak te creëren.

Bouw aan een netwerk met gelijkgestemden

Het is verbazingwekkend hoe we zelf te vergelijken zijn met de mensen met wie wij relaties aanknopen. Op het moment dat u uzelf omringt met mensen met minder goede gewoonten, zal de kans groot zijn dat u diezelfde gewoonten gaat overnemen. Maar ook het tegenovergestelde is waar: als u uzelf omringt met mensen die indrukwekkende financiële doelen nastreven, kunt u ook gemakkelijker voor deze doelen gaan.

Laat uw vermogen voor uw werken

De meest eenvoudige manier om geld te verdienen is door bepaalde investeringen tegen een vergoeding aan anderen te verhuren en zo het geld voor u aan het werk te zetten. Een manier om dit te kunnen doen is bijvoorbeeld een tweede huis verhuren. Het starten van een eigen bedrijf kan eveneens ervoor zorgen dat u passief inkomen kunt genereren, zoals door het te laten runnen door werknemers die u in dienst neemt. Nog een goede manier om uw geld voor u te laten werken, is door te beleggen. In ruil voor uw belegging krijgt u doorgaans een beloning in de vorm van bijvoorbeeld een dividend (aandelen) of een coupon (obligaties).

Blijf bij uw oorspronkelijke plan

Om een miljonair te kunnen worden, mag u nooit vergeten dat uw doorzettingsvermogen een belangrijke sleutel zal zijn om dat doel te bereiken. Het is dan ook belangrijk dat u het plan dat u uit heeft gestippeld, om uw uiteindelijke doel te bereiken, blijft vasthouden. Door niet af te wijken van uw oorspronkelijke plannen zal de kans op mislukkingen en teleurstellingen een stuk kleiner worden, mits u natuurlijk een goed doordacht plan heeft gemaakt en dit eveneens grondig hebt gecheckt op eventuele valkuilen. Uiteraard dient u altijd wel een plan B te hebben in het geval er bepaalde tegenslagen uw pad kruisen.

Doe dingen waar u van houdt

Op het ogenblik dat een deel van uw plan om miljonair te worden, betekent dat u werkzaamheden moet gaan verrichten waar u eigenlijk niet van houdt, of zelfs waar u een gruwelijke hekel aan hebt, dan is het doorgaans onbegonnen werk om uw doel te bereiken. U zult in dat geval niet in staat zijn om vast te houden aan uw plannen. Bij voorkeur kiest u dan ook een pad dat u op een gepassioneerde manier kunt bewandelen en waarvan u weet dat u dit langere tijd vol kunt houden. In dat geval zult u niet alleen kunnen genieten van het werk dat u verricht, maar ook van het succes dat u ermee kunt behalen. Bovendien is dan de kans dat u zult volharden erg groot.

Conclusie

Het is moeilijk om de droom, om een ​​miljonair, ook werkelijkheid te laten worden. Dat is dan ook de belangrijkste reden waarom het voor een grote groep mensen altijd bij een droom zal blijven. Door echter in zaken zoals geduld, doorzettingsvermogen, hard werken, opoffering en moed te blijven geloven, kunt u uzelf in de beste positie brengen en zal de kans op succes een stuk groter worden. Het is dan uiteraard belangrijk om uw eigen sterke punten te kennen en deze in uw voordeel aan te wenden. Uw zwakkere punten daarentegen kunnen u juist helpen om voorbereid te zijn op obstakels die u op uw  pad tegen kunt komen. Aan de hand van deze kennis over uzelf kunt u een plan uitstippelen en daar voor de volle honderd procent voor gaan om zo uw droom te verwezenlijken.

Maar ook als u er niet in zou slagen om miljonair te worden, hoef u zich zeker niet te schamen of teleurgesteld te voelen. Op aarde lopen immers meer mensen rond die dezelfde droom hadden en die, ondanks dat ze deze niet konden verwezenlijken, een gelukkig leven leiden. Bovendien bent u altijd vrij om je eigen keuzes te maken en voor uw eigen welzijn te kiezen. U kunt dus kiezen voor de dingen die het onderwijs, maar zeker ook het leven, u bijgebracht heeft en proberen uw droom waar te maken. Indien dat niet direct lukt, aarzel dan niet en probeer het keer op keer gewoon opnieuw. Er bestaat namelijk altijd een kans dat het dit keer wel gaat lukken. Iedereen kan immers het succes zomaar tegen het lijf lopen en onverwacht toch de gedroomde miljonair worden.

(jvdh)

Meer