Hoe het edelmetaal rhodium plots vijf keer meer waard werd dan goud

Het extreem zeldzame, zilverkleurige edelmetaal rhodium is al jaren hoge toppen aan het scheren op de markten. In januari steeg het 32 procent in waarde, waardoor het zijn hoogste punt bereikt heeft sinds 2008.

8000 dollar per ounce, het kostbare metaal is momenteel bijna vijf keer meer waard dan goud. Het wordt voornamelijk gebruikt voor katalysatoren van wagens. Dat is een auto-onderdeel dat uitlaatgassen van diesel- of benzinemotoren zuivert. Onder meer door de strengere uitstootnormen wereldwijd, is de vraag naar rhodium vanuit de auto-industrie sinds enkele jaren de hoogte in geschoten. Momenteel staat de prijs 225 procent hoger dan een jaar geleden. En het is maar liefst 12 keer meer waard dan het vier jaar terug was. Dat beginnen ook beleggers op te merken.

‘Belachelijk volatiel’

Aangezien rhodium zeer schaars is, is de markt ook zeer klein. Als de vraag of het aanbod verandert is die markt dan ook vatbaar voor grote prijsschommelingen. ‘De rhodiumprijs is belachelijk volatiel’, vertelt Anton Berlin aan persagentschap Bloomberg. Hij is hoofd van de afdeling marktanalyse voor het Russische bedrijf Norilsk Nickel, dat zo’n tien procent van de wereldvoorraad van het zilverkleurig goedje ontgint.

De drempel om te investeren in rhodium is echter veel hoger dan bij andere grondstoffen. Het wordt niet verhandeld op beurzen via investeringsfondsen, wat bij goud bijvoorbeeld wel het geval is. Aangezien rhodium extreem zeldzaam is, gaat het meestal om fysieke transacties tussen de groothandelaar en de industrie.

Sneeuwbaleffect

De drijfveer achter de opmerkelijke groeischeut van de rhodiumprijs in januari was aanvankelijk een fysieke vraag van de Aziatische auto-industrie, volgens Bloomberg. Die koopmanie zette een sneeuwbaleffect in gang. Met andere woorden: Speculanten zagen de vraag stijgen en wilden een deel van de koek. Dat heeft in een ongereguleerde markt een groot effect op de prijs.

Rhodium is vergelijkbaar met dat andere, licht inferieure edelmetaal palladium. Dat wordt ook in autokatalysatoren gebruikt. Rhodium is door zijn zeldzaamheid het duurste metaal op de markt. Om u een idee te geven: elke ton van de aardkorst bevat slechts 0,001 van de waardevolle grondstof. Rhodium heeft een zeer hoog smeltpunt, en een geweldig vermogen om corrosie te weerstaan. Behalve in de auto-industrie wordt het om zijn weerspiegelende eigenschappen gebruikt bij het maken van spiegels, zoeklichten en juwelen. De grootste producenten van rhodium zijn Zuid-Afrika, Rusland en Canada.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20