Hoe duurder een Amazon-aandeel, hoe minder belastingen het betaalt

Het is geen geheim dat grote techbedrijven weinig belastingen betalen. Volgens een studie ontweken ze de voorbije jaren 100 miljoen dollar aan belastingen. Meestal met constructies in andere landen, maar Amazon gebruikt nog een andere truc.

De Amerikaanse e-commercegigant gebruikt de prijs van zijn aandelen om zijn belastingen te verlagen, schrijft de zakenwebsite Business Insider. Dat doet het door aandelenopties toe te kennen aan zijn personeel.

Een optie is een afspraak om een aandeel later te mogen kopen tegen een bepaalde prijs. Als de aandelen van het bedrijf dus nog stijgen achteraf, maakt u daar winst op. Omgekeerd heeft u pech als het aandeel daalt.

Belastingaftrek

Volgens een Amerikaanse belastingregel mogen bedrijven de waarde van de opties die ze uitdelen, aftrekken van hun belastingen. Opmerkelijk: niet tegen de doorgaans lagere prijs waaraan ze toegekend worden, maar tegen de prijs die het aandeel heeft op het moment dat de opties worden uitgeoefend.

Met andere woorden: hoe hoger de prijs van een Amazon-aandeel, hoe meer het bedrijf kan aftrekken van de belastingen. Op die manier betaalde Amazon vorig jaar -1 procent belastingen en -2,5 procent in 2017. Dat betekent dus dat het meer geld terugkreeg dan het betaalde.

In België zijn aandelenopties niet fiscaal aftrekbaar voor de werkgever. Wel in zekere mate voor de werknemer.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20