‘Silicon Six hebben dit decennium 100 miljard dollar belastingen ontweken’

Sinds begin dit decennium hebben de Amerikaanse technologiebedrijven Facebook, Apple, Amazon, Netflix, Google en Microsoft wereldwijd gezamenlijk ongeveer 100 miljard dollar aan belastingen kunnen vermijden. Dat was grotendeels te danken aan de transfer van omzetten en winsten naar belastingvriendelijke naties zoals Bermuda, Ierland, Luxemburg en Nederland.

Dat blijkt uit een studie van de organisatie Fair Tax Mark. De onderzoekers merken verder op dat de zogenaamde Silicon Six ook belangrijke inspanningen doen om de betaling van hun fiscale verplichtingen voor zich uit te schuiven.

Agressief

Fair Tax Mark merkt op dat geen enkel lid van de Silicon Six – met een gezamenlijke marktwaarde van 4.500 miljard dollar – kan beweren zich fiscaal voorbeeldig te gedragen. Amazon werpt zich daarbij volgens de studie als de meest agressieve partij op.

‘Het bedrijf van Jeff Bezos heeft de voorbije tien jaar amper 3,4 miljard dollar belastingen betaald,’ aldus het rapport. ‘Nochtans realiseerde het concern tijdens diezelfde periode een omzet van 960,5 miljard dollar en een winst van 26,8 miljard dollar.’

‘Dat komt overeen met een gemiddelde fiscale heffing van 12,7 procent. Tegelijkertijd hanteerde de Verenigde Staten een algemeen belastingtarief van 35 procent.’

Facebook kon de fiscale last zelfs tot 10,2 procent beperken. Bij de buitenlandse activiteiten van de onderneming viel dat cijfer nog verder terug tot amper 5 procent.

Apple droeg daarentegen 93,8 miljard dollar aan belastingen af. ‘Maar ook dat betekende nog altijd slechts een gemiddeld fiscaal regime van 17,1 procent,’ benadrukt Paul Monaghan, chief executive van Fair Tax Mark.

Buitenland

De transfers naar het buitenland hebben de Silicon Six volgens Monaghan duidelijke besparingen opgeleverd. De buitenlandse winsten van de betrokken ondernemingen kenden immers slechts een gemiddeld fiscaal regime van 8,4 procent.

Microsoft stelt zich volgens het rapport op het gebied van fiscale ontwijking het minst agressief op. De onderneming betaalde de voorbije tien jaar 46,9 miljard dollar belastingen. Nochtans boekte Microsoft nagenoeg 80 miljard dollar minder inkomsten dan Amazon.

Alle ondernemingen uit het onderzoek spreken de cijfers en conclusies van Fair Tax Mark tegen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20