Wanneer OpenAI met interne spanningen werd geconfronteerd, had Microsoft geen andere keuze dan te reageren door Sam Altman, CEO van het bedrijf, een positie aan te bieden. Een legitieme reactie, gezien de belangrijkheid van OpenAI voor Microsoft, waar het aan verbonden is.
De context: De Amerikaanse gigant Microsoft is intrinsiek verbonden met OpenAI. Een feit dat dateert uit 2019, toen dat eerste bedrijf een miljard dollar investeerde in dat laatste. Een tweede investering van Microsoft volgde in januari 2023, na de introductie van ChatGPT. Nu wordt gesproken van een investering van 13 miljard dollar vanuit de Amerikaanse gigant in OpenAI.
De essentie: De tijdelijke verwijdering van Sam Altman als CEO van het bedrijf achter de chatbot legt iets belangrijks bloot: het lot van Microsoft in de race naar kunstmatige intelligentie hangt bijna volledig af van OpenAI.
- Zonder OpenAI zal Microsoft ongetwijfeld terrein verliezen in de AI-race.
- Dit komt deels doordat het bedrijf uit Redmond geen echte exitstrategie heeft om zich terug te trekken. OpenAI moet groeien, beter presteren en gedijen ten behoeve van Microsoft.
- Bovendien heeft het Amerikaanse bedrijf geen echte aandelen in OpenAI, niet op de traditionele manier. Het heeft dus geen zeggenschap – hoewel Microsoft nu wel een zetel heeft in de raad van bestuur, na het ontslag en herbenoeming van de CEO.
- Het softwarebedrijf heeft inderdaad een overeenkomst gesloten om bijna de helft van de financiële opbrengsten van OpenAI te ontvangen totdat de investering op een bepaald niveau is terugverdiend, zo onthulde Bloomberg begin december.
- Deze ongebruikelijke overeenkomst is ontstaan doordat OpenAI een winstgericht bedrijf is onder toezicht van een non-profitorganisatie.
OpenAI, essentieel voor Microsofts AI
Deze afhankelijkheidsrelatie hangt ook samen met het feit dat Microsoft vertrouwt op de technologische vooruitgang van OpenAI om zijn eigen AI-producten vooruit te helpen, terwijl het de concurrentie voor blijft.
- De overeenkomst stelde Microsoft in staat om Bing AI te introduceren, een op AI gebaseerde versie van hun zoekmachine, evenals Copilot, een AI-assistent aangedreven door GPT-4 van OpenAI en geïntegreerd in de applicaties en software van de Amerikaanse gigant. Microsoft profiteert inderdaad van de vooruitgang van OpenAI op dit gebied.
- Met OpenAI’s hulp heeft het bedrijf uit Redmond zijn achterstand ingehaald op beter uitgeruste spelers zoals Google of Amazon.
“Als de relatie tussen Microsoft en OpenAI verbroken wordt of als OpenAI verdwijnt, zullen ze achterop raken. De snelheid waarmee vooruitgang wordt geboekt op het gebied van deze technologie en de snelheid waarmee ze hun bedrijf rond deze technologie transformeren, is zodanig dat ze geen verstoring willen ervaren.”
Gil Luria, analist bij DA Davidson, tegen Yahoo Finance
“Wat OpenAI heeft gedaan, is hen eindelijk relevant helpen worden in onderzoek, na jaren van inspanningen. Als Bing met ChatGPT marktaandeel van Google voor zoeken kan afsnoepen, rechtvaardigt dat op zichzelf ruimschoots de investering. “
Steve Sosnick, chief strategist bij Interactive Brokers
Een fout van Microsoft?
Maar door te veel te vertrouwen op OpenAI, stelt de Amerikaanse gigant zich bloot aan risico’s. Naast het risico dat hun investering verdwijnt, kan het zichzelf in een kwetsbare positie brengen door zich te concentreren op slechts één bron in de AI-race, terwijl de concurrentie niet aarzelt om meerdere taalmodellen te gebruiken.
- Door ‘zijn vingers in de pap te hebben’ bij OpenAI, heeft Microsoft een directe weg naar succes veiliggesteld, en dat op een snelle manier, omdat het alleen maar hoefde te profiteren van OpenAI’s inspanningen.
- Maar dat was buiten de reactie van hun concurrenten gerekend. Google, Meta en zelfs Amazon hebben deelgenomen aan de AI-race en hun eigen chatbot of technologie onthuld.
- Google heeft onlangs Gemini onthuld, een directe en serieuze concurrent van GPT-4.
- Aan de andere kant valt Amazon met Q Copilot aan, dat zich richt op bedrijven en gebaseerd is op meerdere taalmodellen.
- Als Microsoft niet in een zwakke positie wil belanden, moet het de bronnen die zijn AI voeden diversifiëren.
“Op dit moment hebben ze hun lot verbonden aan de marktleider, en dat is in hun voordeel. De vraag is nu of OpenAI deze status kan behouden… Ze (Microsoft, red.) hebben enorm geïnvesteerd in een onconventionele organisatie en dat brengt risico’s met zich mee.”
aldus Steve Sosnick
(cv)