Hoe bedrijven een voorraad geld aanleggen alvorens de rente stijgt

De rentetarieven zijn historisch laag, maar het “gratis geld”-feest is bijna voorbij. De Fed zal de rente verhogen om de inflatie te beteugelen. Het valt nog te bezien wanneer de verhoging zal plaatsvinden. In de tussentijd leggen bedrijven geldvoorraden aan.

Tussen het begin van het jaar en afgelopen woensdag hebben Amerikaanse bedrijven 96 miljard dollar opgehaald. Dit is het grootste bedrag dat sinds 2003 is opgehaald, meldt CNN Business, dat zich baseert op cijfers van Refinitiv. Een trend die ook Barnaby Martin, een kredietspecialist voor Bank of America, opmerkt. “De financiering die we in de eerste weken van het jaar hebben gezien, is aanzienlijk geweest en weerspiegelt niet alleen het feit dat spelers proberen hun concurrenten voor te zijn, maar ook het feit dat de tarieven tegen het eind van het jaar met een procentpunt of meer zouden kunnen stijgen.”

Volgens gegevens van Refinitiv, een bedrijf dat gegevens analyseert, hebben bedrijven zoals Caterpillar, John Deere, General Motors, Ford, Dick’s Sporting Goods en MetLife de leningen opgestapeld. Volgens Martin staan Europese bedrijven te trappelen om hetzelfde te doen.

Bedrijven met de hoogste beursnoteringen en goede kredietratings haalden het onderste uit de kan. Maar ook bedrijven met een lagere kredietrating konden een lening krijgen, in minder tijd dan een dergelijke aanvraag normaal zou vergen, zo analyseert Martin. Cruise-operator Royal Caribbean, bijvoorbeeld, tekende voor een lening van 1 miljard dollar.

Minder leningen in 2022

Zodra de rentevoeten stijgen, zal deze stormloop ophouden, voegt Martin eraan toe. Een andere specialist, Paul Watters van S&P Global Ratings in Europa, die ook door de economische media wordt geciteerd, schat dat de kredietverlening door niet-financiële ondernemingen wereldwijd met 7 procent zal dalen.

Volgens hem beschikken bedrijven ook al over voldoende liquide middelen, aangezien zij twee jaar de tijd hebben gehad om van de lage rente te profiteren. Aan de andere kant van de wereld stimuleert China bedrijven om minder lenen. Het land beschuldigt zijn projectontwikkelaars ervan te veel leningen te hebben opgestapeld, wat hen vandaag in een crisissituatie heeft gebracht.

“Maar totdat de rente stijgt, moeten banken bedrijven blijven aanmoedigen om leningen af te sluiten”, aldus Watters.

Wanneer komt de renteverhoging er?

Verhoging van de rente al in maart? Drie of vier verhogingen in een jaar? Er zijn heel wat speculaties over wat 2022 met zich zal meebrengen. Sommige functionarissen van de Amerikaanse centrale bank hebben al hun visie naar buiten gebracht. “Ik voorzie momenteel drie verhogingen dit jaar, en ik zou er een grote voorstander van zijn om in maart te beginnen”, zei Patrick Harker, president van de Philadelphia Federal Reserve, tegen de Financial Times, die ook zegt open te staan voor meer dan drie verhogingen, indien nodig.

(ns)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.