Hoe betaalt de EU de rekening voor decennia van onderinvestering in de defensie-industrie?

Hoe betaalt de EU de rekening voor decennia van onderinvestering in de defensie-industrie?
(Getty Images)

Samengevat. Europa staat voor een aanzienlijke uitdaging om meer te investeren in zijn defensie, gedreven door dreigingen van buitenaf en de noodzaak om minder afhankelijk te zijn van Amerikaanse militaire steun. Duitsland en Frankrijk nemen reeds stappen om hun defensie-uitgaven te verhogen, maar zelfs het streefcijfer van 2% van het bbp zal waarschijnlijk niet voldoende zijn om decennia van onderinvestering en de versnippering van de Europese defensie-industrie te overwinnen.

Waarom is dit belangrijk?

De noodzaak voor Europa om zijn defensie-uitgaven te verhogen, onderstreept een fundamentele verschuiving in het geopolitieke landschap, waarbij zelfvoorziening en strategische autonomie steeds belangrijker worden. Deze uitdaging raakt aan de kern van de Europese veiligheid en vereist een ingrijpende herprioritering van nationale budgetten, wat weerstand van kiezers kan oproepen en de financiële stabiliteit van sommige lidstaten kan beïnvloeden.

In het nieuws. Duitsland en Frankrijk nemen het voortouw: Duitsland heeft een fonds van €100 miljard opgericht en Frankrijk belooft de NAVO-doelstelling van 2% bbp-uitgaven aan defensie te halen. Dit toont de bereidheid van sommige Europese leiders om te investeren in hun militaire capaciteiten.

  • Sinds 1991 hebben de NAVO-landen van de EU een geschatte onderinvestering van ongeveer €550 miljard in militaire uitrusting, wat de operationele gereedheid van hun strijdkrachten ondermijnt.
  • De diversiteit in defensiematerieel en inkoopmethoden binnen de EU verhoogt de kosten en compliceert de verhoging van de defensie-uitgaven.

Zoom in. Om de gevechtscapaciteiten te herstellen, zou Duitsland mogelijk 3,5% van zijn bbp aan defensie moeten besteden, veel hoger dan het huidige streefcijfer van 2%.

  • Landen die worstelen om de 2% doelstelling te halen, waaronder België en Spanje, hebben al hoge belastingen en zouden andere prioriteiten moeten leggen bij hun uitgaven, wat kan leiden tot onpopulaire bezuinigingen op sociale voorzieningen.

Een door schulden gefinancierde EU-defensiebegroting, vergelijkbaar met het COVID-19-herstelfonds

Zoom out. De druk om defensie-uitgaven te verhogen weerspiegelt een bredere trend naar Europese strategische autonomie in een tijdperk van toenemende geopolitieke onzekerheid.

  • Voorstellen voor een door schulden gefinancierde EU-defensiebegroting, vergelijkbaar met het COVID-19-herstelfonds, suggereren een verschuiving naar gemeenschappelijke financieringsmechanismen, maar vereisen overtuigend beleid en consensus onder de lidstaten.
  • De noodzaak om defensie-uitgaven te verhogen, stuit op institutionele en politieke obstakels, zoals nationale schuldenregels en de behoefte aan hervormingen in de defensie-aankoopprocessen binnen de EU.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.