Hoe beleggen tijdens inflatie?

Zowel in Europa als in de Verenigde Staten scheert de inflatie hoge toppen. Tijdens een periode van hoge inflatie is het als belegger niet altijd eenvoudig om de juiste beleggingen te selecteren. In welke richting moet je kijken als je wilt investeren terwijl je geld minder waard wordt?

De jongste jaren zijn de beleggers verwend geweest. Het afgelopen decennium is de inflatie in de eurozone en de Verenigde Staten nauwelijks boven de 2 procent uitgekomen. Dat is een immens verschil met de afgelopen maanden. De Europese inflatie bedroeg in december bijvoorbeeld 4,96 procent. In de Verenigde Staten is de inflatie tijdens die maand zelfs opgelopen tot 7,04 procent.

Hoogste inflatie in decennia

“Veel beleggers hebben nog nooit een inflatie meegemaakt zoals we die de afgelopen maanden hebben gezien, dus het kan een goed moment zijn om jouw portefeuille onder de loep te nemen en na te gaan of je nog alle vertrouwen hebt in de activa waarin je hebt belegd”, merkt Naveen Malwal, portfolio-manager bij de financiële dienstverlener Fidelity Investments, op in een reactie aan Reuters.

Het is immers geen geheim dat sommige activa beter presteren dan andere beleggingsopties als de inflatie toeneemt. Uit een eerder onderzoek van de Amerikaanse bank Wells Fargo blijkt dat olie het best presteert tijdens een periode van hoge inflatie, gevolgd door aandelen uit groeimarkten, goud en cyclische aandelen.

Economen zijn het er grotendeels over eens dat de inflatie uiteindelijk opnieuw zal afzwakken. Volgens een prognose de Federal Reserve Bank of Philadelphia zal de gemiddelde inflatie de komende tien jaar uitkomen op 2,55 procent. De Federal Reserve streeft naar een inflatie van gemiddeld 2 procent.

Beurscorrectie

Volgens Scott Wren, strategist bij Wells Fargo, zitten de beleggers nog op teveel geld. “Door de inflatie verliest dat geld aan waarde”, merkt hij op. Door de correctie op de beurzen zou het nu wel eens een goed moment kunnen zijn om meer aandelen in te slaan. Al hebben verschillende andere experts reeds gewaarschuwd dat de volatiliteit op de beurzen ver van voorbij is.

“Tijdens een periode van hoge inflatie is het een goed idee om te beleggen in grondstoffen”, benadrukt Wren. “Dat geldt ook voor midcaps en smallcaps. De energiesector doet het doorgaans goed, evenals REIT’s (real estate investment trusts). Ik denk ook dat financiële instellingen, de industrie en materialen allemaal zullen profiteren van de geldontwaarding.”

(lb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.