Hippe betaalapp levert “verveelde” ex-Lehmantrader een fortuin van 6,7 miljard dollar op

Revolut, de financiële dienstverlening-app van Nikolay Storonsky, is 33 miljard dollar waard – maar staat ook onder toezicht van financiële waakhonden.

Waarom is dit belangrijk?

De toekomst van de financiële dienstverlening ligt volgens velen bij peer-to-peer-applicaties. Dit is het relaas van de ontstaansgeschiedenis van zo'n app, een verhaal uit de florerende fintech-industrie.

Nikolay Storonsky deed er zeven jaar over om te stoppen als investeringsbankier. Hij werkte als twintiger bij Lehman Brothers en Credit Suisse Group AG voordat hij in 2013 uit de sector stapte.

“Als bankier had ik het maximum al bereikt,” vertelde Storonsky, die aandelenderivaten verhandelde voor beide banken in Londen, vier jaar later aan Bloomberg. “Het werd erg saai.”

De malaise die hij ervoer in zijn carrière zette Storonsky ertoe aan om medeoprichter te worden van Revolut, een smartphone-betaalapp die wordt aangeboden met een prepaid kaart. Revolut werd ook wel eens een neobank of ‘financiële super-app’ genoemd.

Waardering verzesvoudigd

Vorige week haalde Revolut 800 miljoen dollar op bij investeerders, waaronder SoftBank Group en Chase Coleman’s Tiger Global Management, bij een waardering van 33 miljard dollar. Op dat niveau is Storonsky’s belang ongeveer 6,7 miljard dollar waard, volgens de Bloomberg Billionaires Index.

Het kapitaal zal deels de expansie van Revolut naar de VS en deels die naar India financieren, volgens een verklaring van het bedrijf vorige week.

De waardering van het bedrijf is verzesvoudigd sinds zijn laatste investeringsronde in 2020. Het is niet het eerste technologiebedrijf dat recent geld ophaalt tegen een opvallende waardering. Dat heeft tot enige vrees voor een waarderingszeepbel geleid.

Snelle expansie

Revolut is snel gegroeid sinds de Rus Storonsky (36) het in 2015 lanceerde met Vlad Yatsenko, een techontwikkelaar die voorheen voor Deutsche Bank AG werkte.

Het begon als een pre-paid debetkaart zonder kosten voor buitenlandse transacties, maar de diensten omvatten nu bankrekeningen, internationale geldoverboekingen, cryptomunt- en aandelenhandel, evenals rekeningen betalen en budgetteringstools.

“Het idee was altijd om meer aan te bieden dan alleen buitenlandse valutamarktoperaties,” vertelde Storonksy, natuurkundige van opleiding, ooit. “We proberen verschillende diensten zo snel mogelijk te lanceren. Snelheid van werking is prioritair.”

In het vizier van toezichthouders

De ambities van Revolut hebben het bedrijf ook in het vizier van toezichthouders gebracht.

Zo onderzocht de Britse financiële waakhond waarom het bedrijf in 2018 tijdelijk een systeem uitschakelde dat bedoeld was om verdachte transacties te blokkeren.

Daarnaast heeft voormalig personeel problematische, burnout veroorzakende werkomstandigheden bij Revolut aangekaart. Er hing ooit een neonbord in de kantoren dat werknemers aanspoorde om snel dingen voor elkaar te krijgen (‘Get Shit Done!’), een weerspiegeling van Storonsky’s overtuiging dat de industrie van de retail finance een winner-takes-all race is.

Toch heeft die drive Storonsky, de grootste individuele aandeelhouder van Revolut, veel opgeleverd. Hij streeft ernaar om van zijn bedrijf een van ’s werelds grootste financiële dienstverleners te maken – intussen blijft hij op zijn hoede voor de regelgeving in de bankwereld waar hij zijn carrière begon. “De makkelijkste weg kiezen, is gewoon niet mogelijk in onze industrie,” vertelde Storonsky in 2019 aan Bloomberg.

Kosten

Storonsky’s voortvarendheid heeft geholpen bij het aantrekken van jonge klanten, die stilletjes aan zijn app voor meerdere financiële verrichtingen zijn gaan gebruiken.

Zo gebruikte Owen Barron, een 29-jarige uit de Ierse hoofdstad Dublin, in 2017 al Revolut. Hij apprecieerde vooral de lagere kosten bij buitenlandse transacties. Nu gebruikt hij de app elke dag. “Het is net alsof je Instagram of WhatsApp op je telefoon hebt,” liet hij optekenen.

Ongeveer 18 maanden geleden begon Barron zich op een ander onderdeel van de app te richten: de beleggingsfunctie. Zijn eerste belegging was in een Microsoft-aandeel.

Het enige nadeel dat Barron ziet bij Revolut zijn de kosten. Hij gebruikt momenteel de gratis rekening, die limieten heeft op opnames voordat er kosten in rekening worden gebracht. In Ierland kan hij maximaal vijf keer geld opnemen bij een geldautomaat of 200 euro opnemen voordat er 2 procent kosten in rekening worden gebracht.

Pedro Coelho, een andere gebruiker, betaalt 12,99 pond (18 dollar) voor zijn Revolut-account. Zijn “Metal”-lidmaatschap verschaft hem premium functies, waaronder 1 procent cashback bij cryptodeals, tot 800 pond aan gratis geldopnames bij geldautomaten en onbeperkt traden zonder commissie. Hij zegt dat dit laatste extraatje de maandelijkse kosten rechtvaardigt.

Of veel andere consumenten in navolging van Coelho lid zullen worden van de club van betalende Revolut-leden, valt echter nog te bezien. Tech-analisten blijven sceptisch over betalende abonnementen.

Lees ook:

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.