Hevige sneeuwstorm in oosten VS legt vaccinatiecentra plat

Een sneeuwstorm trok vannacht over de noordoostkust van de Verenigde Staten. Het luchtverkeer werd stilgelegd en vijf vaccinatiecentra in de staat New York moesten dichtgaan.

In New York City zullen de Amerikanen straks wakker worden met een sneeuwlaag van maar liefst 61 centimeter. Een hevige sneeuwstorm bedekte gisteren de noordoostkust, waardoor Andrew Cuomo, de gouverneur van New York, genoodzaakt was om de noodtoestand af te roepen.

Volgens het Amerikaanse nationale weerinstituut zal de storm een 4 op 5 scoren op de stormschaal. Niveau 4 betekent dat er hevige schade aan woonsten en openbare gebouwen wordt verwacht en dat zelfs mensenlevens in gevaar kunen zijn. Er wordt verwacht dat de storm nog 2 dagen zal blijven nazinderen.

Vaccinatiecentra getroffen

In de staat New York zullen vandaag ook vijf vaccinatiecentra de deuren moeten dicht houden. De geplande vaccinaties van vandaag worden uitgesteld, wat de gehele vaccinatiestrategie aanzienlijk kan vertragen.

De totale sneeuwval wordt ijverig bijgehouden.

‘Om de veiligheid van onze werkers en burgers te garanderen, zullen we de afspraken van morgen op verschillende centra moeten verzetten. We willen ook verzekeren dat niemand hun afspraak is afgezegd, ze worden allemaal verzet naar een periode wanneer de weersomstandigheden terug veiliger zijn’, verklaarde Cuomo in een persbericht.

Zeven andere vaccinatiecentra in New York zullen vandaag later opengaan maar wel verder hun activiteiten verder zetten, verzekerde Cuomo.

Samenleving valt opnieuw tijdelijk stil

Het openbaar transport langs de hele westkust zal nog een hele tijd plat liggen. 90 procent van de vluchten vanuit JFK werden gisteren geschrapt. Naar schatting zullen er 800 toestellen per dag aan de grond gehouden worden tot het weer verbeterd.

De metro van NYC zal vanaf deze middag ook dichtgaan tot morgen. Bussen in de binnenstad zullen wel nog rijden. Gele schoolbussen zullen niet uitrukken deze ochtend in New York, de meeste scholen blijven namelijk dicht.

De Amtrak, de grootste Amerikaanse passagierstreindienst, zal ook tijdelijk niet meer rijden tussen New York, Boston en Albany. Het is één van de drukste treinverbindingen in de wereld.

Omslagfoto door Anthony Quintano.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20