Engelse vaccinaties worden op Amerikaanse beurzen goed onthaald

De Amerikaanse aandelen stegen gisteren naar nieuwe recordhoogtes. Dat was mede te danken aan Pfizer, dat zijn coronavaccin in het Verenigd Koninkrijk begon uit te rollen. Hiermee rijst de hoop op een economie die zich in de nabije toekomst mogelijk zou kunnen herstellen. Onzekerheid over een economische stimulans zorgde er echter voor dat de winst bescheiden bleef.

De Dow Jones Industrial Average won 0,4 procent, terwijl de Nasdaq Composite en de S&P 500 respectievelijk 0,2 procent en 0,3 procent stegen. De S&P 500 eindigde op 3.703,43 punten, terwijl de technologiebeurs op 12.623,18 punten kwam. De Dow Jones klom tot 30.182 punten. 

Vaccins

De aandelen van Pfizer stegen met meer dan 3 procent en bereikten hun hoogste niveau in meer dan een jaar. BionTech, dat het vaccin samen met Pfizer ontwikkelde, ging met 1,9 procent omhoog. Het Verenigd Koninkrijk heeft genoeg vaccins besteld om 20 miljoen inwoners te laten starten.

Naast de uitrol van het coronavaccin hopen de beleggers ook dat er eindelijk een positieve beslissing valt over maatregelen die de economie van de Verenigde Staten moeten helpen zich te herstellen. Maar anderzijds moet worden vastgesteld dat de groei van de Amerikaanse werkgelegenheid blijft vertragen, terwijl het aantal besmettingen met het coronavirus blijft toenemen.

Volgens data van de Johns Hopkins University zijn in de Verenigde Staten meer dan 14,8 miljoen besmettingen vastgesteld. In New York dreigen daardoor strengere maatregelen. Dat heeft Andrew Cuomo, de gouverneur van de staat New York, gezegd.

Tesla

Pfizer en BionTech noteerden na de lancering van hun vaccin respectievelijk 3 procent en 1,9 procent hoger. Johnson & Johnson (J&J) hoopt eind januari de testresultaten van zijn eigen vaccin te hebben. Het aandeel klom met bijna 2 procent.

Ook Tesla won 1 procent nadat de onderneming benadrukte met een kapitaaloperatie een bedrag van 5 miljard dollar op te halen. US Steel klom 13 procent nadat de onderneming een meerderheidsbelang in Big River Steel kon melden.

Gilat Satellite Networks, dat een miljoenenorder van het Amerikaanse ministerie van defensie ontving, boekte een winst van 3 procent.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20